Tema: Re: trauktine ar kazkas panasaus
Autorius: Dautarte
Data: 2009-07-24 11:04:23
As gaminu pagal sita recepta (beje, isimu kauliukus):

Vysnine / Vysniu trauktine / Vysniu likeris ;)

Reikia paimti:
Daug kantrybes ;)
Labai sandariai u¾sukam± stiklaini
1,1 kg vy¹niu (150 g su kauliukais ir 950 g be kauliuku)
0,7 l apie 70% alkoholio* (¾r. ¾emiau)
apie 0,5 kg cukraus

1 etapas - 4 savaites:
Vy¹nias u¾pilti alkoholiu, labai sandariai (!!) u¾daryti stiklaini. 
Stiklaini pastatyti sauletoje palangeje ir kas savaite pasukti 180 laipsniu 
bei lengvai sukresti.

2 etapas - netrumpiau nei 4-5 savaites:
Antpil± (bus apie 0,9-1 l) nupilti i tamsu sandariai u¾sukam± buteli ir 
pastatyti tamsioje vietoje. Vy¹nias gr±¾inti i stiklaini ir sluoksniuoti su 
cukrumi. Stiklaini sandariai u¾daryti ir gr±¾inti ant palanges. Procesas 
kartojasi - kas kuri laik± verta pasukti ir sukresti stiklaini.

3 etapas - kuo ilgiau, tuo geriau, bet netrumpiau negu 6 (labai nekantriems) 
ar 8 savaites:
Nupilti saldu antpil±. Vy¹nias suvalgyti i¹ karto (mmm... tik atsargiai, jos 
labai netgi procentines ;)) arba u¾daryti stiklainyje ir palikti desertams 
(pvz. nevaiki¹kam ©varcvaldo tortui) - nieko daugiau su jomis nereikia 
daryti, jos jau puikiai u¾konservuotos alkoholiu ir cukrumi.
Paskutinis etapas - antpilu mai¹ymas. Galima pagaminti du vy¹nines 
variantus - moteri¹k± ir vyri¹k± ;) Moteri¹kam t.y. saldesniam variantui 
reikia paimti 2 dalis saldaus antpilo ir 1 dali nesaldaus, o vyri¹kam 
atvirk¹čiai - 2 dalis nesaldaus ir 1 saldaus.
Paruo¹t± vy¹ninź i¹pilstyti i tamsius sandariai u¾sukamus butelius ir 
ma¾iausiai 6-8 savaitems pamir¹ti tamsioje vietoje, kad vy¹nine subrźstu.

* Kaip paruo¹ti 70% alkoholi:
1. Nusipirkti 70% degtines (buna tokios?)
2. I¹mai¹yti 0,5 l 95% spirito ir 0,2 l vandens - bus apie 68%
3. Lygiomis dalimis i¹mai¹yti 95% spirit± ir 40% degtinź (vy¹ninei galima 
paimti brendi)

Kodel butent 70% alkoholis, o ne spiritas?
Moksli¹kai nepaai¹kinsiu (gal kas moketu?), bet kiek skaičiau ir girdejau i¹ 
"senu" likeriu ir antpilu gamintoju, tai vaisiai u¾pilami 95% spiritu 
tiesiog "i¹verda" (susitraukia ka¾kokie baltymai ar pan.) ir skonis bei 
aromatas nepereina i alkoholi. Optimalus variantas tai 70% alkoholis - ir 
stiprus, ir i¹traukia visk± i¹ vaisiu.


Sekmes % fronte :)
D.