Tema: Re: Cheesecake ar panašiai
Autorius: Tomas
Data: 2016-12-20 21:07:08
Nežinau ar tiks ir patiks, bet nukopipeistinsiu savo čia jau kažkada dėtą 
receptą:

Yra toks skanus ir nesunkiai pagaminamas desertas - amerikietiškas sūrio
pyragas. Lietuviškose recepto adaptacijose jo gamybai paprastai siūloma
naudoti Kraft "Philadelphia" varškę. Deja 40Lt/kg siekianti jos kaina
visai nedžiugina ir neskatina kepti to pyrago.

Pateiksiu kiek draugiškesnį piniginei sūrio pyrago receptą. Diskleimeris
- Amerikoj nebuvau, "tikro" cheesecake'o nevalgiau, už rezultatą
neatsakau :)

Pagrindui reikės:

150g (vieno pakelio) sūrių "Cento" krekerių
1 valgomojo šaukšto cukraus
~3 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto

Varškės masei reiks:

1kg (vieno kibirėlio) lenkiškos "President" varškės skirtos pyragams ir
naliesninkams (pirkau "Prismoj", turbūt būna ir kitur)
200g cukraus
1 arbatinio šaukštelio druskos
Vanilinio cukraus
Tarkuotos citrinos žievelės
~1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
3 šaukštų kvietinių miltų
200g (vieno indelio) 40% riebumo "Dvaro" gietinės
4 kiaušinių

Standartiniai patarimai - pyragą kepti iš vakaro, nes prieš valgant turi
pastovėti ir "subręsti" šaldytuve. Visi produktai turi būti kambario
temperatūros, t.y. kokį pusdienį pastovėt virtuvėj ant stalo, o ne
šaldytuve. Procesas greitas, gamyba su kepimu užtrunka apie valandą.

1. Įjungiam orkaitę ir nustatom 180°. Kol orkaitė kaista krekerius pilam
į blenderį ir sumalam į trupinius. Įmaišom cukru ir supilam sviestą.
Sumaišom - trupiniai neturi virsti riebia koše, užtenka kad sudrėktų nuo
riebalų ir pradėtų lipti į didesnius trupinius. Formos su nuimamais
kraštais dugną išklojam kepimo popierium (aš dar dugną patepiau sviestu,
kad popierius priliptų - lengviau dirbti), pilam trupinius į formą,
išlyginam šaukštu ir šiek tiek suspaudžiam, kad susidarytu daugiau
mažiau lygus pyrago pagrindas. Formą šaunam į orkaitę ir kepam 10min
(reikia pakontroliuot, kad nepradėtų per daug svilti - jei pradeda,
ištraukiam anksčiau). Išimam pagrindą, orkaitės karštį didinam iki 240°.
Formos kraštus truputį patepam sviestu, kad nepriliptų varškė.
2. Kol pagrindas kepa/orkaitė kaista maišom varškę su druska ir cukrum
(patogiausia kombainu/mikseriu) kol ištirpsta, prieskoniais (įtarkavau
visos nedidelės citrinos žievelę - tai jau gavosi kiek per daug aitrus
skonis, kitą sykį gerokai mažinsiu), miltais. Paskui įmaišom grietinę ir
po vieną kiaušinius. Smarkiai plakti nereikia, maišoma lėtai - oro į
varškės tešlą priplakti nereikia. Gaunasi skysta varškės tešla, kurią
supilam  į formą ant trupininio pagrindo. Kišam į orkaitę.
3. Kepam 10min 240° temperatūroj, tada karštį smarkiai mažinam iki
~100°. Mano dujinėj orkaitėj minimumas ~120°, tai tiek ir nustačiau.
Kepam dar ~25min. Varškės tešla turi sutvirtėti, bet pyrago vidury dar
"liulianti", o paviršius neapkepęs. Orkaitę išjungiam, praveriam dureles
ir leidžiam pyragui iš lėto atvėsti. Paskui kišam jį į šaldytuvą.
Varškės masė turėtų gautis drėgna, kreminės konsistencijos.

Valgom kitą dieną, gryną arba su priedais - apteptą saldinta grietine,
užpiltą sirupu, su uogom - žodžiu belekaip.

"Zyza"  wrote in message news:o3bm7q$7cq$1@trimpas.omnitel.net...

Žodžiu mintis tokia - cheesecake yra belekaip skanu, bet niekaip
nepavyksta pagaminti kažko tokio ką valgiau kažkadaise naaaa pvz. kokioj
Čili picoj. Visų receptų esmė yra mascarpone arba / ir ricotta, bet toks
jausmas, bet labai norėtųs rast receptą, kur pats cheesecake vidus būtų
labiau ne kreminis, o "guminis", na toks labiau "spongy". Gal kas esat
gaminę ?