Tema: Re: Basturma
Autorius: MaRiUs
Data: 2011-04-26 13:58:00
nugi kilo klausimas: saldziu/aitriu papriku misinio santykis 1/3 tai cia 
kuriu daugiau reikia ?


2011.04.23 21:56, NiTrOgEn rašė:
> Orginalas priklauso PliuShiniui, paciam gaminti neteko.
> Kopi/pauksht is asmenines saugyklos:
>
> ---
> As cia buvau ta foruma inicijaves apie basturma. Tai va maniske basturma dar
> vytinasi, bet 1 gabaleli kuris ploniausias buvo jau karstavojau, tai mano
> nuomone gavosi netgi labai neblogai, sveciai net nepatikejo kad namudines
> gamybos delikatesas :)
>
> Ka galiu patarti, svarbiausia pajamti ne kazkokios ten jautienos nuoraizu o
> buten ispjova, nes ten pati geriausia mesyte siam delikatesui paruosti
> (tiesa kaina biski kandziojas 50 lt/kg). Ta ispjova padalinau i 3 dalis ir
> uzsudziau, (daug druskos, keletas trintu lauro lapu, dideli sauksta cukraus)
> mesa nusausinama , dedama i nerudyjanti bliuda  ir uzberiama druskos
> misiniu. Taip mesyte laikiau 10 dienu kasdien apversdamas kad tolygiai
> viskas issisudytu ir atiduotu vandeni. Po 10 dienu mesa isimama is to
> surymo, gerai nuplaunama ir merkiama i svaraus vandens bliuda, kad atiduotu
> druskos pertekliu. Reiketu laikyti apie pora dienu, pakankamai daznai
> pakeiciant vandeni sveiziu ir apverciant mesa. Sekanciam etape rekomenduoju
> mesa apdziovinti popieriniu ranksluosciu pagalba (bent jau as taip dariau,
> dziovinaimas vyko apie pusdieni, vis pamaigant popieriumi kad atiduodtu kuo
> daugiau dregmes). Per ta laika kol dziovinama mesyte reik pasiruosti
> prieskonius, nes jie dar turetu apie pusdieni pabuti parauosti kad
> atskleistu savo aromatus ir geriau isbrinke liptu.
>
> Dabar apie prieskonius ir ju proporcijas. As kilogramui jautienos naudojau:
> 3 arbatinius saukstelius maltos ozrages (ozrages miltukus atskirai supilam i
> puodeli ir uzpildami siltu vandeniu darome kosele, turi gautis mazdaug
> garstyciu konsistencijos)
> 20 a. s. sumaisytos saldziosios ir aitriosios papriko milteliu (santykis
> 1/3)
> 4 skilteles smulkiai sukapoto cesnako
> 2 a. s. sumalto kumino
> 2 a. s. maltu kvapniuju juoduju pipiru
> 2 a. s. maltu juoduju pipiru
>
> prieskoniai sumaisomi tokios konsistencijos kad galetu laikytis prilipe prie
> mesos, nereik labai skystai daryt, vandens galim avisada dapilti
>
> Na ir paskutiniam etape imami tie apdziovinti mesos gabaleliai veriamas per
> juos siulas ir aplipdomi paruostu preiskoniu misiniu, viskas atsargiai
> pakabinama gerai ventiliuojamoje vietoje ir vytinama iki tol kol mesa
> pasidaro kieta (priklausomai pnuo mesos storio apie 2-4 savaites)
>
> bon apetit ;)
> ---
> As kai gaminau tai irgi vos ne puse bliudo tos sunkos buvo is kilo ispjovos,
> bet as jos nenupylinejau, nes nera tikslo. Druska dedama tam kad pazeistu
> lasteliu struktura ir is lasteliu iseitu vanduo, atgal vanduo nebegali
> uzsidaryti lastelei, tai kas isejo tas neisigers. Sakysi kad sausesnis bus
> greiciau dzius, bet kad po to vis vien 2 dienas dar mirkyti reik kol druskos
> perteklius issiplaus is mesytes, taip kad manau jei toose sultyse stoves
> nieko bloga nenutiks :)
>
>
> "ShowmanaZ"<a@aa.aaa>  parašė naujienų
> pranešime:h97vn4$gs6$1@trimpas.omnitel.net...
>>> tyvuliuot neturetu... visgi jautiena. bet druska suslapt turi
>>
>>>> viskas normaliai, druska is mesos isvaro skysti, t.p. ten buvo mesos
>>>> "sultys"
>>
>> Pirmą kartą padėjus ant druskos, po paros visa druska buvo apsemta. Tai
>> seną druską su skysčiu nupyliau ir subėriau naują druskos porciją. Po
>> paros vėl apsemta druska. Vėl pakeičiau. Dabar stovi vos sudrėkus, daugiau
>> jau ir nekeisiu aš jos jaučiu. Kažkaip man daugoka tų "sulčių". Gal dėl
>> to, kad jautukas jaunas buvo, mėsa sultingesnė.
>>
>> --
>> Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt
>>
>>
>>
>
> ---
>
>
>
> "lituanus vulgaris"<lituanus.vulgaris@lietuva.lt>  wrote in message news:ioskbh$dke$1@trimpas.omnitel.net...
>> Taip, google duoda daug nuorodų, bet būtų puiku, jei kas pasidalintumėte
>> patikrintu receptu, garantuojančiu gerą rezultatą :)
>>

-- 
MaRiUs
Kaunas