Tema: Re: fotikas su didesniu optiniu Zoom'u
Autorius: TuKas
Data: 2010-12-18 16:19:06
"SAMas" wrote ...
> 
> Anksciau neskirdavau.
> Paklausk paprasto vartotojo ka jie isivaizduopja zuminima, tikrai 
> nepasakys kad ten nuo mm iki mm zuminimas
> jie butent ir isivaizduoja ka jie mato n kartu priartinant.
> 
Tai daugmaž teisingai ir įsivaizduoja. Palygink to paties objekto nuotraukas darytas iš to paties atstumo ta pačia muiline tarkim prie zoom x1 ir zoom x10 ir pats įsitikinsi, kad antroje objekto vaizdas yra 10 kartų didesnis nei pirmoje.
O lyginti tai ką mato žmogaus akis su nuotrauka iš viso neteisinga, nes tą pačią nuotrauką gali atsispausdinti x kartų didesnę ar mažesnę, gali į ją žiūrėti iš skirtingo atstumo ir t.t. 
Tai, kad laikoma jog žmogaus akis atitinka 50mm židinio nuotolio objektyvą kai fotografuojama į 24x36mm kadrą, tai tik dėl perspektyvos - tokioje nuotraukoje objektai esantys toliau ir arčiau yra iškraipomi dėl perspektyvos maždaug taip pat kaip į juos žiūrint realiai.

>> 
>> 
>>> Tik po veidrodinio isigijimo pradejau suprasti kas yra tas zumas, tuo
>>> labiau kad ant veidrodiniu objektyvu
>>> jau neberaso kiek kartu zumina, o viska isreiskia mm.
>> 
>> Ir kas iš to? Padalink milimetrus ir turėsi tą patį zoom'ą kartais.
> 
> Tai tas ir taip aisku muilines butent akcentuoja zumo ne mm o 
> veidrodininkai atvirsciai.
>
 
Tai yra visiškai skirtingi dalykai. Zoomas parodo tik tai, kokiu santykiu galima keisti objektyvo židinio nuotolį ir visiškai nieko nepasako apie tai, koks tas židinio nuotolis yra. Nors muilinėms dažniausiai galima laikyti, kad trumpasis zoomo galas yra apie 28mm perskaičiavus į 24x36mm dydžio matricą.
Veidrodiniams fotoaparatams viskas priklauso nuo objektyvo. Objektyvai dažnai būna fiksuoto židinio nuotolio, tokiu atveju jokio "zoomo" iš viso nėra. Objektyvams nurodomas būtent pagrindinis parametras - jo židinio nuotolis. Muilinių techninėse charakteristikose jis taip pat dažniausiai nurodomas, tačiau tas skaičiukas paprastai būna keli-keliolika milimetrų dėl mažo matricos dydžio, todėl nelabai nutuokiantiems jis faktiškai nieko nesako, dėl to ir paplito tas "zoomas" kuris parodo kiek kartų galima keisti tą židinio nuotolį ir tuo pačiu nuotraukos mastelį.