Tema: Dėl hidroenenergetikos plėtros
Autorius: Dar321
Data: 2010-11-17 00:15:32
Mieli kolegos,
Mūšiai dėl Lietuvos upių išgelbėjimo pasiekė kulminaciją ir reikia skubios visų Jūsų pagalbos. Šį ketvirtadienį mūsų didžiausias "draugas" ir juodojo sąrašo Jonas Šimėnas vistiek bandys teikti įstatymą , kur numatyta labai intensyvi hidroenenergetikos plėtra. Labai prašome visų Jūsų kuo skubiau, geriausia iki ryt pietų, pasiųsti elektroninius laiškus Seimo pirmininkei su žemiau pridedamu ar panašiu  tekstu. Būtų labai gerai, panašius laiškus pasiųsti ir Jums žinomiems Seimo nariams. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad Seimo narių elektroninio pašto adresai sudaryti taip : vardas.pavardė@lrs.lt.

pavyzdžiui Seimo pirmininkės adresas yra toks   Irena.Degutiene@lrs.lt.

     Jei nepavyktų laiškučių pasiųsti iki rytdienos pietų, vadovaukimės patarle - geriau vėliau negu niekada. Tikimės, kad prie šios akcijos prisidės ir mūsų visų draugai bei pažįstami.



Gerb. Seimo Pirmininke,

       Šį ketvirtadienį (lapkričio 18 d.) Seimas pradeda svarstyti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą ir Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas J.Šimėnas, nežiūrint daug kartų pateiktų argumentų, vis tiek teikia Seimui įstatymo projektą, kurio 13 straipsnyje yra suformuluotas uždavinys iki 2020 metų hidroelektrinių suminę įrengtąją galią padidinti nuo 127 MW iki 250 MW. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad to neįmanoma pasiekti nestatant užtvankų ant didžiųjų Lietuvos upių - Nemuno ir Neries bei svarbiausių jų intakų – Minijos, Jūros, Dubysos, Merkio, Šventosios, Žeimenos. Taip būtų paskandinti dešimtys tūkstančių išskirtine biologine įvairove ir kultūrine verte pasižyminčių upių slėnių galutinai užblokuoti dar likę žuvų migracijos keliai.

      Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad įgyvendinus įstatymo projekte numatytus hidroenergetikos plėtros planus (250 MW), gaunamas papildomos elektros kiekis sudarytų tik 3,5 proc. mūsų elektros poreikių. Kadangi elektros pavidalu mes sunaudojame apie 16 proc. energijos, tas reiškia, kad užtvenkus paskutines dar likusias natūralias upes Lietuvos energetinė nepriklausomybė padidėtų tik 0,6 proc.       Pagal energetikos specialistų skaičiavimus, kuriais remiantis buvo parengta ir patvirtinta Nacionalinė atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo strategija, norint sėkmingai įgyvendinti nacionalinius tikslus (iki 2020 m. gauti 20 proc. elektros energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių)  ir ES direktyvas, užtenka hidroelektrinių galią  padidinti tik iki 141 MW. Šį tikslą galima pasiekti, nestatant naujų užtvankų ir nenaikinant  natūralių upių, bet įrengiant hidroturbinas ant esamų užtvankų bei naudojant nepatvankines technologijas.    

     Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad didesnis nei iki 141 MW hidroelektrinių galių padidinimas neįmanomas nepažeidžiant Lietuvos Saugomų teritorijų ir Vandens įstatymų, Bendrosios ES Vandens politikos direktyvos ir mūsų tarptautinių įsipareigojimų dėl migruojančių gyvūnų apsaugos. Prašome Jūsų nepritarti hidroelektrinių galios didinimui daugiau nei tai numatyta Nacionalinėje atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo strategijoje (iki 141 MW) bei dar likusių Lietuvos upių naikinimui ir palaikyti   A. Stancikienės,  A. Salamakino, G. Songailos, J.Pinskaus ir kt. Seimo narių pasiūlymui hidroelektrinių galią didinti tik iki 141 MW.