Tema: Re: del sildymo budu - elektra, geoterminis, dujos, kietas..
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-01-28 10:26:53
westboy rase:
autoriui tikrai neverta auginti grudu tam, kad paskui su kibireliu nesioti ir pilti i peciu, nes derlingumas bus zemas, o neturint tam pritaikyto katilo ir kurenimo efektas bus zemas. 
Nesu mates, kaip tas katilas atrodo, tik esu kalbejes su danu ukininku, kuris kurena grudais.Sake, kad sezonui namui apsildyti uztenka keleto tonu grudu, o jeigu ivertinti tai, kad nereikia kiekviena diena nesioti malku (grudai paduodami automatiskai per gana plona transporteri, supelije, pripleke grudai netinka - uzsikistu) gaunasi labai pigu. 
Bet savo akimis tik maciau zidini, kurenama rapso isspaudu granulemis.Jis stovi vienoje is zidiniais prekiaujanciu parduotuviu, kurios plotas - gal kokie 200 ar 300 kv metru.Parduotuvei apsildyti uztenka kibiro granuliu per para.Pati pakura miniatiurine - mazdaug 2 degtuku dezuciu dydzio, su skylutemis, per kurias puciamas oras ir mazdaug 2 kartus per minute ikrenta po kokias 5 granules. Zidinys kainavo gal kokius 15 tukst danisku kronu, tiksliai nepamenu. 
Manau, kad pecius, pritaikytas kurenti grudais turetu veikti panasiu principu. Kuo didesnis silumos poreikis - tuo dazniau isijungtu grudu padavimas. 
Dar vienas dalykas, kuris skatina kurenti grudais, siaudais ar rapsu isspaudomis: Danu fermeriai kasmet privalo palikti dirvonuoti 5% savo zemes, taciau auginti grudus ar rapsus kurenimui - galima. 

>SAS AGRO-ECO< tipo katiluose kūrenimui galima naudoti įvairų kurą: granules (pjuvenų, medžio žievės, energetinių gluosninių žilvičių, rapsų, saulėgrąžų, šiaudų), grūdus (avižos, rugiai, kviečiai, kukurūzai, lubinai, garstyčios ir kt.), gluosninių žilvičių čipsus(iki 20mm ilgio ir 15% drėgnumo), sausus kauliukus(vyšnių, slyvų ir kt.). 
http://www.energijosparkas.lt/lt/catalog/view/?id=77 
Nominalus degiklio galingumas 23 kW deginant medienos granules jį sumažina iki 19 kW kada naudojamos avižos, 12 kW rugiams ir 8-10 kW kviečiams. Pavyzdžiui, jeigu avižos naudojamos kaip kuras, jų vidutinis suvartojimas per šildymo sezoną siekia 6-8 tonų, priklausomai nuo šildomo ploto (140÷180 m2), namo šiluminės izoliacijos ir t.t.