Shlipsas rašė: > tokie virshijimai turi/turetu itakos sveikatai tik jei tu darzhoviu > su perdideliu kiekiu suvalgytum kokius 7-8 kg per diena. Na > skaichiukai ish lemputes dabar, bet esmes nekeichia. Skaičiukai iš lemputės labai keičia esmę. O ji tokia: saugios nitratų dozės susiveda į ~1-2 kg įvairių daržovių kas dieną. Pagal rimtesnius šaltinius [*], saugią dozę lemia ne daržovių kiekis, o jų tipas ir nitratų koncentracija jose, todėl imant rekomenduojamą ~400 g daržovių ir vaisių kiekį žmogui per parą ir pakeitus šį kiekį daržovių miksu su vidutiniškais nitratų kiekiais, susidaro ~157 mg nitratų dozė. Gerai, jei tai 60-80 kg sveriantis (neviršijama 3,7 mg/kg kūno svorio/para dozė), o jei 20-30 kg vaikas? (tuomet saugi kasdieninė norma, be neįskaičiuoto nitratinio exposure iš geriamojo vandens, jau viršijama ~2 kartus). Beje, nitratinis exposure iš vandens, Lietuvoje, šioje gėlo šachtinio šulinių vandens krašte — dažnai viršijantis normas... Suprantama, paprastai, normaliai kas dieną tiek nesuvalgoma tų daržovių (net ir tų rekomenduojamų 400 g), tad yra praktiškai dzin, kad tas moliūgas, bulvės, agurkai tų nitratų turi daugiau, nei vidutiniškai (viršijant rusiškas, nebegaliojančias normas), nes vis tiek negresia jų valgyti kilogramais kiekvieną dieną _ilgą_laiką_. Tačiau vaizdas keičiasi, kai valgai didesnio nitratiškumo daržoves ir dar su didesnėmis (net kelis kartus), nei vidutiniškai nitratų koncentracijomis jose; kai tavo racionas yra nubalansuotas ant jų: pavyzdžiui atsivertei į žaliavalgį vegetarą ir dabar kilogramais šlamšti salotas, kuriose visai realu aptikti ir ~2000-3000+ mg/kg nitratų. Arba, pavyzdžiui, jei tavo vaikas kas dieną sukapoja po ~0,5 kg moliūgo/cukinijos su neaišku kokiu kiekiu nitratų... * http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/689.pdf