Tema: Re: Portugalija
Autorius: 2ju
Data: 2011-12-30 18:22:00
nemazai kas is Faro varo iki Gibraltaro, nuo Faro netoli, tik ten jau su auto nuoma problematiskiau, ne visos leidzia kompanijos


-- 



2ju  2011.12.30 18:16:16 sako:

-"keliavom praeita vasari. is porto i faro per 8 dienas. gana itemptas marsrutas su nemazai idomiu vietoviu. vasara del karscio sunku turbut butu toki kruvi pavezt.. nuomojomes auto.
-"
-"ziemai vieni marsrutai, vasarai kiek kiti. vasara turbut papludimio daugiau noresis, tad pietuose bus ka veikt.
-"
-"zemiau nupastinu ka tuomet is LT gidu apie portugalija pavyko susirinkti, pagal tai ir deliojomes marsruta, o daugiau jau improvizacija vietoje. viesbucius per booking.com kaip visada, pigiausia buvo *** Algarvej uz 9 eurikus zmogui su pusryciais.
-"
-"
-"
-"
-"Porto. Antras pagal dydį Portugalijos miestą. 1996 metais Porto buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Įspūdingas dviaukštis Maria Pia tiltas - garsaus architeko Eifelio mokinio kūrinys, XII a. Katedra su senuoju 78 m aukščio Clerigos bokštu, Biržos rūmai, paauksuoto medžio raižiniais dekoruota Pranciškonų bažnyčia, Sao Bento geležinkelio stotis, dekoruota keramikinėmis plytelėmis, vaizduojančiomis istorinius Portugalijos įvykius. Porto galima pavadinti smaragdu Portugalijos karūnoje. Ekskursija į 300 metų senumo vyno rūsius.
-"
-"Doro delta su puikiais paplūdimiais ir didingi tiltai, gražioji „Aliados“ gatvė ir „Sao Bento“ stotis. Ir, žinoma, „Ribeira“ - senasis Porto siaurų gatvelių labirintas ir krantinė. Aplankote *Šv. Pranciškaus bažnyčią su auksu tviskančiais barokiniais altoriais bei Porto simbolį - 78 m aukščio *„Clerigos“ bokštą. Esant galimybei, apžiūrite keletą kartų perstatytą Porto *katedrą-tvirtovę. **Laivu persikeliate į kitą Doro upės krantą ir aplankote vieną garsiųjų Porto vyno rūsių, kur Jūsų laukia vynų degustacija. 
-"
-"
-"Aveira. Vadinama Portugalijos Venecija. Pravažiuojate senąją miesto dalį, tarp kanalų pastatytą „Rossio“ kvartalą, kur gausu modernių statinių, pamatote geležinkelio stotį, kurios fasadą puošia tradicinės keramikos plytelės. Plaukiate laiveliu gėrėdamiesi kanalais bei lagūna 
-"Costa Nova- iš vienos pusės įlanka, iš kitos Atlanto vandenynas. Čia žvejai charakteringai nudažę savo namukus: geltonomis, raudonomis, žaliomis, mėlynomis vertikaliomis juostomis 
-"Fatima. Teigiama, kad 1914 m. vietiniams vaikams Fatimoje apsireiškė Dievo Motina. 1930m. šis stebuklas buvo oficialiai pripažintas bažnyčios. Didžiulė balta bazilika ir gigantiška esplanada, kurioje lengvai telpa šimtatūkstantinės minios. Tai -“Pasaulio Altorius”. Čia net 3 kartus lankėsi Popiežius Jonas Paulius II. Kaimas, pavadintas XII amžiaus maurų princesės vardu, tapo viena didžiausių piligrimystės vietų pasaulyje kaip Marijos šventoji žemė. Vieta, kur trims piemenėliams apsireiškė Mergelė Marija. Fatimos prieglobsčiu vadinama bazilika, Apsireiškimo kapela (koplytėlė), nauja Švenčiausios Trejybės bažnyčia.
-"Tomar. Nedidelis, bet žavus Portugalijos miestelis prie Naban upės. Šis miestelis ilgus amžius priklausė Tamplierių ordinui. Vienas didžiausių Portugalijos vienuolynų, kurį XII a. pradėjo statyti tamplieriai, gindami valstybės sienas nuo maurų.
-"Batalha. Vienas žymiausių Europos gotikos šedevrų, globojamas UNESCO. XIV amžiaus vienuolynas pastatytas karaliaus Džoano I įsakymu Mergelės Marijos garbei. Pastatytas kaip padėka Dievo Motinai už pergalę prieš ispanus 1385 m. Pastatų komplekso statyba truko kelis šimtmečius, šiame vienuolyne palaidotas ne vienas Portugalijos karalius.
-"Nazare. Vienas vaizdingiausių Portugalijos žvejų kaimelių. Caldeirada (įv. Žuvies troškinys)- tradicinio portugalų žavies patiekalo ragavimas :) Galėsite pamatyti saulėje džiovinamas žuvis ir pakrantėje savo valtis tvarkančius žvejus. Nuo Sitio kalno atsiveria panoraminis Nazaré kaimelio ir paplūdimio vaizdas.
-"Obidos. Šį žavų Portugalijos miestelį supa viduramžių tvirtovės sienos, kuriomis galima apeiti visą senamiestį. Trumpa pažintis: XVIII amžiaus tvirtovės vartai, Šv. Mergelės bažnyčia. Gražus baltas miestas, kurį vestuvių proga karalius padovanojo žmonai. Mašina į miestą įvažiuoti negalima, jis apjuostas gynybine siena. Įspūdingiausia ir yra siena - jeigu nekamuoja aukščio baimė, miestelį ta siena galima visą apeiti. Eiti reikia apie 50cm pločio be jokių apsaugų takeliu, kokių 10-15m aukštyje... 
-"Peniche Žvejų karalystė, kur skanios sardinės, atšiaurūs paplūdimiai. Jis įsikūręs pusiasalyje - iš vienos pusės žvejų uostas su žuvies restoranėliais iš kitos – paplūdimys. Tiesiai važiuojant pro miestelį nuvažiuojama iki uolėto iškyšulio Cabo Carvoeiro su švyturiu ir nuostabiu vaizdu į Atlantą, tolumoje matosi Berlengo sala. 
-"Cabo de Roca. Uolos kyšulys. Vakariausias Europos taškas. Atlanto vandenyno panorama nuo kyšulio krašto. Atsižymite, jei norite :) Tačiau jei ne taip svarbu „atsižymėti“ – galima ir praleisti - Portugalijoj yra žymiai įspūdingesnių iškyšulių (pvz. Peniche). Už 5 Eurus galite gauti pažymėjimą, kad apsilankėte vakariausioj Europos vietoj, be to nusifotografuoti prie tai žyminčio obelisko. 
-"Sintra. Šešis šimtmečius buvo Portugalijos karalių vasaros rezidencija, vadinama Portugalijos Versaliu. Miestelis dėl užburiančio gamtos grožio, egzotinių parkų, pilių ir dvarų dar vadinamas Portugalijos perlu. Ekskursija Karaliaus rūmuose, pasivaikščiojimas po senamiestį. Populiariausia turtingų Lisabonos gyventojų vasarojimo vieta. 
-"Sintroje- maurų griuvėsiai ir labai įdomūs kičiniai da Pena rūmai. Į kalno viršūnę galima užvažiuoti automobiliu, bet galima sėsti į autobusiuką. Pirma stotelė – maurų pilis. Pačios pilies likę tik dalis išorinės sienos ant šlaito, tačiau pasikarstyti kuorais ne pro šalį dėl atsiveriančių nuostabių vaizdų (žinoma jei nebus rūko kaip mums). Dar aukščiau yra Palacio Nacional da Pena. Reikia keliuku paeiti apie 300 m aukštyn ir tada kitas specialus toks žalias autobusiukas veža iki Palacio Nacional da Pena. Patys rūmai tarsi iš pasakų pasaulio, o nuo bokšto - Atlanto vandenyno bei Lisabonos priemiesčių panorama. 
-"
-"Visos dienos ekskursijos į šalies sostinę Lisaboną, vadinamą „Miestu ant septynių kalvų“, metu aplankysite vieną seniausių miesto kvartalų Alfama, pasivaikščiosite siauromis viduramžių gatvelėmis. Jūsų dėmesį tikrai patrauks kokliais dekoruoti senųjų namų fasadai. Nuvyksite prie Šv. Jeronimo vienuolyno, kurio architektūroje susipynę Gotikos ir Renesanso stiliai. Tai vienas iš nedaugelio pastatų, išlikusių po didžiojo 1755 m. žemės drebėjimo, jis įtrauktas į UNESCO Pasaulinio kultūros paveldo sąrašą. Vėliau pakilsite į Belem gynybinį bokštą, iš kur atsiveria Lisabonos panorama. Šis statinys taip pat saugomas UNESCO. 
-"
-"Einant nuo to Belem boksto i miesto giluma yra parduotuvele (joje visada DAUG zmoniu) Unica Fabrica dos Pasteis de Belem, kurioje parduodami labai skanus pyrageliai Pasteis de Belem. juos skaniausia valgyti sviezius, ka tik iskeptus. Ten zmones juos dar karstus isgraibsto. Pardavineja sufasuotus dezutese, kainuoja berods 5 eur uz 6 vnt 
-"
-"---
-"Lisabona – vienas gražiausių Europos miestų. Pirmiausia važiuosite į Belem’ą, istorinę Lisabonos dalį. Čia išliko puikių XVI a. manueliškosios  architektūros, pasižyminčios jūrinės tematikos ornamentų gausa, pavyzdžių. Vienas jų – Belém bokštas ant Tagus upės kranto. Spėjama, jog jis stovi toje vietoje, iš kur legendinis Vasco da Gama pradėjo savo kelionę laivais į užjūrio kraštus. Nuo bokšto atsiveria įsimintinas vaizdas, kurio pagrindinis akcentas – žymusis Atradimų monumentas (Monumento dàs descobertas). Po apsilankymo Jerónimos vienuolyne vyksite į karietų muziejų, kuriame sukaupta didžiausia Europoje karietų kolekcija. Sustosite Alfama kvartale, seniausioje ir vaizdingiausioje Lisabonos dalyje, pasivaikščiosite vingiuotomis gatvelėmis ir užeisite į suvenyrų parduotuvę, kur galėsite paragauti Porto vyno. Toliau tęsite pažintį su miestu –  Praça do Comércio, didžiausia ir gražiausia aikšte Lisabonoje Baixa-Rosso kvartalo centre, viena svarbiausių miesto alėjų Avenida da liberdade ir Marquês de Pombal aikšte 
-"---
-"
-"Baixa kvartalas, kuris po 1755 m. žemės drebėjimo atstatytas iš griuvėsių, Nepriklausomybės prospektas, „Restauradores“ aikštė, kurios centrą puošia paminklas, menantis išsilaisvinimą nuo ispanų, Nacionalinis teatras. Pasivaikščiojimas seniausio Alfamos rajono siauromis, stačiomis gatvelėmis  Apsilankysime Belem rajone, kuris žymus XVI a. architektūra, pasižyminčia jūrinės tematikos puošybos gausa. Čia pamatysite miesto simbolį - Belemo bokštą ant Targaus upės kranto,  nuo kurio kadaise išplaukdavo laivai, Šv. Jeronimo vienuolyną, paminklą Atradėjams ir kt. Laisvas laikas, kurio metu rekomenduojame aplankyti EXPO’98 kvartalą su įspūdingu Okeanariumu*. 
-"
-"---
-"Iš pradžių keliaujama į Rosito – Lisabonos širdį. Alfama – vienas seniausių ir gražiausio kraštovaizdžiokampelių, kur siūloma paragauti savo gamybos vynų. Tuomet vasžiuojama į Juodojo žirgo aikštę, kertamas Tagus upės tiltas, paskui stojama prie Belem’o bokšto. Jerónimos vienuolynas, turistinis muziejus.  
-"
-"Belemo bokštas, nuo kurio kadaise išplaukdavo laivai; paminklas Atradėjams; *Šv. Jeronimo vienuolynas. Paragaujate tradicinių Belemo pyragėlių. Gražiausios naujojo miesto aikštės - „Rossio“, „Comercio“ ir „Restauradores“, „Libertade“ gatvė. „Alfama“ kvartalo siaurų gatvelių, akligatvių ir stačių laiptų labirintas šiek tiek primena šiaurės Afrikos miestus. Lisabonos lopšys - *Šventojo Jurgio tvirtovė, pradėta statyti dar vestgotų laikais V a., nuo kurios sienų atsiveria neužmirštami vaizdai. Laisvas laikas. **Vakare, esant galimybei, pavakarieniaujate viename „fado“ restoranų, klausydamiesi tradicinių graudžių portugalų dainų. 
-"
-"
-"Ką čia pamatyti? Baixa – šiek tiek turistiškas, tačiau visai malonu pasivaikščioti pėsčiųjų gatvėmis, pažiopsoti į vitrinas :) Verta užsikelti funikulieriumi de Santa Justa. Nors pats gražiausias vaizdas keliantis da Bica funikulierium – kitoje Bairro Alto rajono pusėje. Bairro Alto verda naktinis gyvenimas, o dieną daug parduotuvių. Iš Komercijos aikštės (Praca do comercio) prasideda atvirų (be stogo) turistinių autobusų (sightseeing tours) maršrutai - jei labai jau tingisi vaikščioti. Visuomeninis transportas - su elektroniniu dienos bilietu, kuris kainuoja 4 eurus, galima važiuoti visomis transporto priemonėmis: metro, autobusu, tramvajumi ir funikulieriumi. 
-"Alfama – seniausias rajonas, arabiško stiliaus. Geriausia iki jo važiuoti 28 tramvajumi, kitaip pavargsite jo dar nepriėję. Alfamoje gimė fado. Nuo šv. Jurgio (Sao Jorge) pilies – geri Lisabonos vaizdai, o ir pati pilis – yra kur pasikarstyti :) Alfamoje rasite tradicinius, šeimos valdomus restoranėlius.
-"Belem – per 1 dieną jo aplankyti nespėsite, tačiau gal nuspręsite pasilikti Lisabonoje dar 1 dieną. Belemą galite pasiekti 15 tramvajumi, kuris važiuoja iš aikštės Figueira, pro Komercijos aikštę. Didžiausios įžymybės Beleme, tai šv. Jeronimo vienuolyno ansamblis, Belemo gynybinis bokštas (Torre de Belem) bei pyragėliai. 
-"Evora senamiesčio architektūra viena iš turtingiausių Portugalijoje. XII a. katedra, Romos laikus menanti Dianos šventykla ir unikali koplyčia, kurią pranciškonų vienuolis pastatė iš 5000 žmonių kaulų. Labai gražus viduramžių miestas. Puikiai išsilaikiusios romėniškos kolonos, garsus savo vyninėmis.Pakeliui į/iš Evoros galima užsukti apžiūrėti megalitų – didelių priešistorinių akmenų. Turėtų būti įspūdingi, vienas iš jų – didžiausias Europoje - 6 m. Pavadinimai: Cromeleque dos almendores, Anta grande do zambujeiro. 
-"Sagres. Princas Henrikas Jūrininkas čia įkūrė navigacijos mokyklą, aplankomas labiausiai į pietvakarius nutolęs taškas Europoje - Šv.Vincento iškyšulys.
-"Algarvė. Poilsis pasirinktame Algarvės kurorte.
-"Laikas, skirtas saulės ir jūros teikiamiems malonumams. Poilsį galima paįvairinti pažintimi su Albufeira, kurioje, be gausybės barų, restoranų ir parduotuvių, stūkso sena pilis, yra daug bažnyčių. Regiono miestų architektūra pasižymi maurų stiliaus elementų gausa; Tavira – bažnyčių miestelis, įsikūręs ant upės krantų; San Vincente su senuoju gynybiniu fortu. Alentejo regionas su kamštinių ąžuolų, apelsinmedžių ir pušų giraitėmis, tradicine portugalų keramika ir, be abejo, smėliu ir bekraščiu Atlanto vandenynu. 
-"Albufeira – Algarvės poilsiautojų sostinė pačiame pakrantės centre, esanti už 46 km nuo Faro oro uosto. Miestas savo dydžiu beveik nenusileidžia Portimaunui, bet miesto centras yra prie pat pakrantės – čia paplūdimius galima pasiekti pėsčiomis per keletą minučių. Kelių kilometrų spinduliu aplink Albufeirą yra 23 paplūdimiai, atskirti stačiomis uolomis. Albufeira – triukšmingas miestas, vakarais virstantis tikra pramogų sostine. Barai, restoranai ir naktiniai klubai pritraukia tūkstančius poilsiautojų. Istorinė miesto dalis buvo sugriauta žemės drebėjimo, tačiau išliko siaurų gatvelių, vingiuojančių tarp uolų ir baltų namų. Ermide de Sao Sebastiao yra viena seniausių bažnyčių Algarvėje, joje yra įsikūręs sakralinio meno muziejus. Už keliolikos kilometrų nuo Albufeiros yra du visai šeimai skirti teminiai parkai – „Zoo Marine“ ir „Crazy World“. 
-"Silves, senojoje maurų sostinėje, pasigrožėsite XIII a. katedra, P