Tema: Re: Q: uabo istatinis kapitalas
Autorius: T:\)
Data: 2009-05-29 17:43:38
nemaisykite cia turto. Nors teoriskai ir gaunasi kad kapitalas kaip ir padengtas turtu, bet reikia vertinti to turto likviduma, o tuo paciu ir imones rezultatu tikruma, o ati tuo paciu ir nuosavo kapitalo dydi. Balansas tai kaip du susiekiantys indai, is vienur nuimsi ir kitur turi sumazeti. 
Todel akciniu bendroviu istatyme yra reiklavimas ne apie padengima turtu, o kad nuosvas kapitalas negali buti maziau kaip 1/2 siattinio kapitalo. Nuosavas kapitalas susideda is istatinio kapitalo, rezervu ir sukauptu pelnu ar nuostoliu sumos. Tad jei imone dirba nuostolingai, tai nuosvybe (nuosvas kapitalas) mazeja, o isttinis lieka napakites. Gali susidaryti, kai sukauptas nuostolis yra daugiau nei 1/2 istatinio kapitalo arba net nuosavas kapitalas gali pasidaryti neigaimas (jei kitu rezervu nera). Va tada ir reikia taisyti situacija. Paprastai yra du keliai arba didinti istatini kapitala arba daryti inasus nuostoliams padengti. Jie akcininkai sprendimo nepriima arba jo nevykdo tada istatymas reiklauja sumazinti istatini iki minimalaus, istatinio mazinimo rezultats dengia sukaupta nuostoli. Taip, kad didelis istatinis yra pliusas. 
Manau cia didziausia kalba turetu buti ne apie gerai/blogai istatinis kapitalas. Klausimas turetu buti ar nuoasavas kapitalas yra tikras ir teisingas, t.y. kokia imones kaina :) Pvz istatinis 100 klt, sukauptas nuostolis pvz 20 klt (nuosavas kapitalas 80 klt); isipareigojimu kitu nera; turte tie patys 80 klt. Atrodytu, kad imone ir yra verta tu 80 klt
Patikrinus turta paaiskeja, kad ten sedi kokie nors nelikvidai (pvz nenurasytos atsargos nuo caro ruriko laiku, arba gautinose sumose bankrutavusios imones skola, arba koks nekilnojamas turtas ivertintas 80 klt, kai rinkoje tokio ir uz 10 klt neparduosi. Tai kiek ta verta imonepasidaro? Pagal viska toks turtas turetu buti nurasytas ar nuvertinitas pvz -50 klt. Ir jau tada turet lieka istatinis kapitalas +100 klt, nuostolis is anksciau -20 plius nuostolis po nuvertinimo -50, viso nuosavas kapitalas 30 klt, turta stiek pat. Taiva ir kaip ir ta pati imone, bet verte jos jau kita. O atrodo tik skaiciuku kalbam, bet nepamirskite, kad uz kiekvieno skaiciuko slepaisi ir realus turtas /skola.

T:)


"Jr" <user@example.net> wrote in message news:gvor1h$mo3$1@trimpas.omnitel.net...
> Kol niekas nesidomes, tai problemu nebus, bet jei neras prie ko 
> prisikabinti, manau prisikabins prie sito.
> Neturiu noro akciniu bendroviu istatyma vartyti.
> 
> Tomas wrote:
>> Aha. Shtai kaip. Kazhka tokio ir norejau ishgirsti :) Na o bet.... jei 
>> nesumazhins ir nesunesh turto...? Gali tureti kokiu nors problemu...?
>> 
>> "Jr" <user@example.net> wrote in message 
>> news:gvoo0u$ier$1@trimpas.omnitel.net...
>>> Siaip tai jei atmintis neapgauna, tai imone turi tureti turto padengiancio 
>>> ta istatini kapitala, jei turto nera, vadovas (ar tai akcininkai) privalo 
>>> istatini mazinti iki minimalaus (10 kLt)
>> 
>> 
>