Tema: Atsisakymas išduoti ATK
Autorius: Kantega
Data: 2009-03-31 00:00:14
Sveiki, 

neseniai sužinojau kad užsienyje gyvenantiems LR piliečiams ATK nepriklauso. Bandžiau truputį žiūrėti įstatymus, ir nė viename iš jų neradau kad tokiems asmenims išduodamas "tik" naujo tipo pasas (žr specialistės atsakymą). 
Įdomu ar aš visiškai nesuprantu įstatymų (teisininkas nesu), ar pasų skyrius skyrius truputį išsipisinėja? Kaip manote kas šioje vietoje teisus?
Pagal mane nei ATK įstatymas nedraudžia išdavinėti ATK užsienyje gyventiems piliečiams, o  paso įstatymas numato kad užsienyje gyvenantis LR pilietis pasui gauti kreipiasi į ambasadą, bet žodelyčio "tik (pasui gauti)"   jame nėra. 
VRM ministro įsakymas sako kad ATK išduodama pagal gyvenamą vietą. Įdomu, ar tą įmanoma interpretuoti kaip "užsienyje gyvenantiems LR piliečiams ATK neišduodama"?
Pagal mano buitinį teisės supratimą, tai nelabai. Įdomu ką mano teisininkai ?



Mano laiškas:
>>Esu LR pilietis, nuolatos gyventis užsienyje. Ką tik Jūsų informacijos
>> telefonu sužinojau, kad LR piliečiams, nuolatos gyvenantiems užsienyje
>> ATK nėra išduodama remiantis LR ATK Įstatymo ( 2001 m. lapkričio 6 d.
>> Nr. IX-577 Žin., 2001, Nr. 97-3417;) antrojo straipsnio nuostatomis.
>> mano giliu įsitikinumu minėtasis straipsnis apibrėžia tik ATK
>> naudojimo tvarką ("skirtas naudoti Lietuvos Respublikoje") ir nieko
>> nesako apie ATK išdavimo sąlygas. Minėtame įstatyme taip pat nėra nė
>> vienos nuostatos, nurodančios kad ATK išduodama tik Lietuvoje
>> gyvenantiems LR piliečiams. Kaip tik priešingai, jau minėtas antrasis
>> straipsnis teigia, kad ATK yra pagrindinis LR piliečio dokumentas,
>> tvirtinantis pilietybę.
>> Todėl, atsisakymas išduoti ATK užsienyje gyvenantiems LR piliečiams
>> yra neteisėtas.
>>
>> Pagarbiai prašau Jūsų, panaikinti tokią tvarką ir apie tai raštu
>> (elektroniniu paštu) pranešti man.
>> Jeigu Jūs vis dėl to nuspręsite atmesti mano prašymą, pagarbiai prašau
>> Jūsų pridėti teisinę informaciją/pamokymą kaip apskųsti Jūsų sprendimą
>> aukštesnei instancijai.
>>
>> Pagarbiai,


Specialistės atsakymas:
 

               Gerb. p. **********
                                                                                                                                                               I    

              Informuojame, kad Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelės įstatymo 2 straipsnyje nustatyta šios kortelės paskirtis (pagrindinis dokumentas, patvirtinantis piliečio asmens tapatybę ir pilietybę ir skirtas naudoti Lietuvos Respublikoje bei vykti į užsienio valstybes, su kuriomis yra sudarytos atitinkamos tarptautinės sutartys ar susitarimai), o ne jos išdavimo sąlygos. Šio įstatymo 5 str. 2 p. nustatyta, kad  pilietis dėl asmens tapatybės kortelės išdavimo, keitimo turi pats atvykti į įgaliotą instituciją pagal gyventojų registre įrašytą jo gyvenamąją vietą. Asmens tapatybės kortelės išdavimą reglamentuoja ne tik minėtas įstatymas, bet ir kiti teisės aktai, t. y.  Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro 2002-10-22 įsakymu Nr. 513 patvirtintas Asmens tapatybės kortelės išdavimo, keitimo, paskelbimo negaliojančia ir naikinimo tvarkos aprašas (Žin., 2003, Nr. 101-4570). Pagal šio aprašo 5 p. nuostatas, asmens tapatybės kortelę piliečiui išduoda ir keičia migracijos tarnyba, kurios aptarnaujamoje teritorijoje jis yra deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje arba yra įtrauktas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą miesto, rajono savivaldybėje.

           Pilietis, nuolat gyvenantis užsienio valstybėje ir teisės aktų nustatyta tvarka deklaravęs savo išvykimą į užsienio valstybę, gali kreiptis tik dėl Lietuvos Respublikos paso gavimo į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą užsienio valstybėje arba į Migracijos departamentą prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos. Tai nustato Lietuvos Respublikos paso įstatymo 5 str. 3 p. (Žin., 2002, Nr. 95-4087 , 2008, Nr.83-3293), tai pat Paso išdavimo, keitimo, paskelbimo negaliojančiu ir naikinimo tvarkos aprašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro 2002-12-23 įsakymu Nr. 597 (Žin. 2002, Nr. 127-5765).

           Pažymime, kad Migracijos departamentas bei migracijos tarnybos asmens tapatybės korteles bei pasus išduoda vadovaudamiesi galiojančiais teisės aktais, reglamentuojančiais šių dokumentų išdavimą. 

 

           Atsakymą galite apskųsti Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo (Žin.,1999, Nr. 13-308) nustatyta tvarka.

 

 

Migracijos departamento prie VRM

Pasų skyriaus ****************