Tema: Re: Cheesecake ar panašiai
Autorius: Zyza
Data: 2016-12-25 14:46:27
Pamiršau padėkot - dėkui, mėginsim ;)

On 2016.12.20 21:07, Tomas wrote:
> Nežinau ar tiks ir patiks, bet nukopipeistinsiu savo čia jau kažkada
> dėtą receptą:
>
> Yra toks skanus ir nesunkiai pagaminamas desertas - amerikietiškas sūrio
> pyragas. Lietuviškose recepto adaptacijose jo gamybai paprastai siūloma
> naudoti Kraft "Philadelphia" varškę. Deja 40Lt/kg siekianti jos kaina
> visai nedžiugina ir neskatina kepti to pyrago.
>
> Pateiksiu kiek draugiškesnį piniginei sūrio pyrago receptą. Diskleimeris
> - Amerikoj nebuvau, "tikro" cheesecake'o nevalgiau, už rezultatą
> neatsakau :)
>
> Pagrindui reikės:
>
> 150g (vieno pakelio) sūrių "Cento" krekerių
> 1 valgomojo šaukšto cukraus
> ~3 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto
>
> Varškės masei reiks:
>
> 1kg (vieno kibirėlio) lenkiškos "President" varškės skirtos pyragams ir
> naliesninkams (pirkau "Prismoj", turbūt būna ir kitur)
> 200g cukraus
> 1 arbatinio šaukštelio druskos
> Vanilinio cukraus
> Tarkuotos citrinos žievelės
> ~1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
> 3 šaukštų kvietinių miltų
> 200g (vieno indelio) 40% riebumo "Dvaro" gietinės
> 4 kiaušinių
>
> Standartiniai patarimai - pyragą kepti iš vakaro, nes prieš valgant turi
> pastovėti ir "subręsti" šaldytuve. Visi produktai turi būti kambario
> temperatūros, t.y. kokį pusdienį pastovėt virtuvėj ant stalo, o ne
> šaldytuve. Procesas greitas, gamyba su kepimu užtrunka apie valandą.
>
> 1. Įjungiam orkaitę ir nustatom 180°. Kol orkaitė kaista krekerius pilam
> į blenderį ir sumalam į trupinius. Įmaišom cukru ir supilam sviestą.
> Sumaišom - trupiniai neturi virsti riebia koše, užtenka kad sudrėktų nuo
> riebalų ir pradėtų lipti į didesnius trupinius. Formos su nuimamais
> kraštais dugną išklojam kepimo popierium (aš dar dugną patepiau sviestu,
> kad popierius priliptų - lengviau dirbti), pilam trupinius į formą,
> išlyginam šaukštu ir šiek tiek suspaudžiam, kad susidarytu daugiau
> mažiau lygus pyrago pagrindas. Formą šaunam į orkaitę ir kepam 10min
> (reikia pakontroliuot, kad nepradėtų per daug svilti - jei pradeda,
> ištraukiam anksčiau). Išimam pagrindą, orkaitės karštį didinam iki 240°.
> Formos kraštus truputį patepam sviestu, kad nepriliptų varškė.
> 2. Kol pagrindas kepa/orkaitė kaista maišom varškę su druska ir cukrum
> (patogiausia kombainu/mikseriu) kol ištirpsta, prieskoniais (įtarkavau
> visos nedidelės citrinos žievelę - tai jau gavosi kiek per daug aitrus
> skonis, kitą sykį gerokai mažinsiu), miltais. Paskui įmaišom grietinę ir
> po vieną kiaušinius. Smarkiai plakti nereikia, maišoma lėtai - oro į
> varškės tešlą priplakti nereikia. Gaunasi skysta varškės tešla, kurią
> supilam  į formą ant trupininio pagrindo. Kišam į orkaitę.
> 3. Kepam 10min 240° temperatūroj, tada karštį smarkiai mažinam iki
> ~100°. Mano dujinėj orkaitėj minimumas ~120°, tai tiek ir nustačiau.
> Kepam dar ~25min. Varškės tešla turi sutvirtėti, bet pyrago vidury dar
> "liulianti", o paviršius neapkepęs. Orkaitę išjungiam, praveriam dureles
> ir leidžiam pyragui iš lėto atvėsti. Paskui kišam jį į šaldytuvą.
> Varškės masė turėtų gautis drėgna, kreminės konsistencijos.
>
> Valgom kitą dieną, gryną arba su priedais - apteptą saldinta grietine,
> užpiltą sirupu, su uogom - žodžiu belekaip.
>
> "Zyza"  wrote in message news:o3bm7q$7cq$1@trimpas.omnitel.net...
>
> Žodžiu mintis tokia - cheesecake yra belekaip skanu, bet niekaip
> nepavyksta pagaminti kažko tokio ką valgiau kažkadaise naaaa pvz. kokioj
> Čili picoj. Visų receptų esmė yra mascarpone arba / ir ricotta, bet toks
> jausmas, bet labai norėtųs rast receptą, kur pats cheesecake vidus būtų
> labiau ne kreminis, o "guminis", na toks labiau "spongy". Gal kas esat
> gaminę ?