Tema: Re: skilandziai
Autorius: Dautarte
Data: 2011-01-18 15:23:22
Aciu uz tokia detalia ataskaita!
Issisaugojau, tikrai pravers. Ypac vertinga yra informacija apie "palikti 
siltai, kol paraudonuoja" - sitas etapas visada vyko be liudininku, nes mes 
isvaziuodavome namo, o senelis vienas viska baigdavo.
Dabar lauksime ataskaitos po degustacijos ;)

"Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message 
news:igsn13$j61$1@trimpas.omnitel.net...
| Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :)
| Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas.
| Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere apie
| 33 kg.
| Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem
| viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) Is
| keleto smulkesniu - barsciai seimynai :)
| Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia
| dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu
| lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom spirgam
| ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa sumalem
| mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, kietesnius
| gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir kazkas anksciau
| porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, kombainas buvo
| atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine mesmale per
| stambuji sieteli.  (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" cesnakus (apie 
puse
| kg) nusilupom is vakaro.)
| Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa
| mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus.
| Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet 
norejau
| ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir staiga
| prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja suzeriau
| juoduosius karciuos  pipirus ir kvapniuosius, proporcija mazdaug 5/1.
| Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos kiekiui - 5 vnt.
| Sverem druska.
| Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku parodymus", 
o
| ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su salietra). Taigi 
turejau
| susirasius tokias proporcijas:
| 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei 
nededama
| salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas kvepianciju
| pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 g, dar savo
| nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 100 g spirito
| (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 gera sauksteli
| sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom kolyto, bet kad 
jau
| taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten butu jautesis :)
| I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas
| pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su
| pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais 
ir
| dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, ir
| minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa vienalyte -
| nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai mase tapo
| vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu dejau savo
| nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios seimininkutes 
aiskino -
| skonio reikalas.  Tada dar paminkiau, tik tiek, kol lasinukai tolygiai
| pasiskirstys po mesos mase.
| Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir 
pasiruosem
| kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, kiek zinau - tik
| pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai svarbu geras 
nusipirkt,
| nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu uzrist.
| Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas
| kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam
| siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - tai
| gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej surykiuoti,
| nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, kol pusles -
| pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi apdziut. Po to -
| risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, gerai vedinamoje
| patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su cili pipirais, ne
| radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del pipiru. Neas kiti
| skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo salietros - ima igauti
| tamsiai rasuva spalva.
|
| P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili
| pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu savybiu,
| todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom salietros.
| P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu
| neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip
| patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men.
|
| Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :)
| Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot.
|
| -- 
| pagarbiai;
| Indraja
|