Tema: Re: skilandziai
Autorius: Daiva D.
Data: 2011-01-16 22:06:53
O nuotrauka?
(ir kada skilandziu balius? :)))))

"Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message news:igsn13$j61$1@trimpas.omnitel.net...
> Sveiki, nugi emem ir prisidarem tu skilandziu. :)
> Dautartes pageidavimu - apie procesa ir recepturas.
> Uzsisakem pas ukininkus 2 kiaules kumpius, su oda, kaulais, abu svere apie 
> 33 kg.
> Nuemem nuo ju oda, atskyrem lasinius, ispjaustem po raumenuka - atskyrem 
> viska kaulo. Didiji slaunikauli gavo suniukas, tai labai apsidziauge :) Is 
> keleto smulkesniu - barsciai seimynai :)
> Raumenine mesa, kur dailesne pjaustem peliu mazais gabaleliais, ne tokia 
> dailia - atidejom malimui, lasinius - pjaustem atskirai. Tiesa, visu 
> lasiniu, kiek buvo ant tu kumpiu, nesudejom i skilandzius, palikom spirgam 
> ir pan., nes mano manymu butu buve per riebu. "Negraziaja" mesa sumalem 
> mechanine mesmale. Bandem ir su kombainu, bet jis rupuze, kietesnius 
> gablaiukus palikdavo nesmulkintus, o likusia mesa, kaip ir kazkas anksciau 
> porino, norejo skubos tvarka paversti i tyre... taigi, kombainas buvo 
> atidetas kokiam kitam tikslui, ir mesyte sumalta rankine mesmale per 
> stambuji sieteli.  (Pamirsau pamineti, kad "vasarinius" cesnakus (apie  puse 
> kg) nusilupom is vakaro.)
> Kai mesa buvo paruosta - grazus gabaliukai suversti kartu su malta liesa 
> mesa i viena puoda, pradejom ruosti prieskonius ir kitus priedus.
> Cia pasitarnavo kombainas ir labai dailiai sukapojo cesnakus. Tuomet norejau 
> ji panaudoti ir pipiru kapojimui, deja - nepatiko smulkumas, ir staiga 
> prisiminiau savo miela dailia akmenine grustuve :) Tada i ja suzeriau 
> juoduosius karciuos  pipirus ir kvapniuosius, proporcija mazdaug 5/1. 
> Sutrynus pipirus, tarkavau muskato riesutus. Visam mesos kiekiui - 5 vnt. 
> Sverem druska.
> Visom proporcijom vadovavaus pagal savo surinktus "liudininku parodymus", o 
> ne tetulytes pagalbininkes recepta (nes jis buvo su salietra). Taigi turejau 
> susirasius tokias proporcijas:
> 5 kg mesos, 200 g akmens druskos (galima ir siek tiek daugiau, jei nededama 
> salietros), 1 saukstelis cukraus, 1 saukstas pipiru, keletas kvepianciju 
> pipiru, 1 muskato riesutas, "vasariniu" cesnaku - apie 100 g, dar savo 
> nuoziura dejau 1 sauksteli savo dziovintu paprastu cesnaku, 100 g spirito 
> (pylem medicinini 70%), ir dar tetulyciu siaubui dejau 1 gera sauksteli 
> sutrintu, savo dziovintu, cili pipiru. Gaila, neturejom kolyto, bet kad jau 
> taip paimprovizavau su cili, tai kazi ar jis ten butu jautesis :)
> I susmulkinta ir malta mesa supylem spirita ir minkem, kad spiritas 
> pasiskirstytu ir susigertu. Susverus druska, visa jos kieki sumaisiau su 
> pipirais, cukrumi, muskato riesutu, dziovintais cili pipirais ir zaliais ir 
> dziovintais cesnakais. Prieskoniu su druska misini suverciau i mesa, ir 
> minkiau gera pusvalandi... minkyti reikia tol, kol mase tampa vienalyte - 
> nuo to priklauso ar bus oro tarpeliai kemsant ar ne. Kai mase tapo 
> vienalyte - pagaliau suverciau supjaustytus lasinukus. Lasiniu dejau savo 
> nuoziura, gal 1/8 visai mesos masei. Kaip patyrusios seimininkutes aiskino - 
> skonio reikalas.  Tada dar paminkiau, tik tiek, kol lasinukai tolygiai 
> pasiskirstys po mesos mase.
> Pries kemsant visa mesa suspaudem i kumscio dydzio "guziukus" ir pasiruosem 
> kisimui i mesmale. Beje pusles paruose pati pagalbininke, kiek zinau - tik 
> pamirke, isplove ir isverte. Aisku, anot jos - labai svarbu geras nusipirkt, 
> nes ne visos buna su galiukais, kuriuos patogu uzrist.
> Taigi, pritaisem prie mesmales tutele desrom daryt, movem po viena tas 
> kiauliu pusles ir kimsom, kimsom... Kiekviena prikimsta pusle, uzrisam 
> siuliuku ir statom i puodus, dubenius. Kadangi pusles pirko mazutes - tai 
> gavosi 19 skilandziu is visos mesos. Dabar jie stovi virtuvej surykiuoti, 
> nes anot pagalbininkes - turi pastovet siltai pora dienu, kol pusles - 
> pavirsius skilandziu "paraudonuoja", kaip supratau - turi apdziut. Po to - 
> risim virveles prie ju ir kabinsim vesiai, sausai, gerai vedinamoje 
> patalpoje. Kaip pastebeja po paros - skilandukai su cili pipirais, ne 
> radonuoja, o darosi labiau orandziniai, matyt del pipiru. Neas kiti 
> skilandziai, kurios tetulytes daresi sau ir dejo salietros - ima igauti 
> tamsiai rasuva spalva.
> 
> P.S. Kam atordo nelietuviska ir skilandziu izeidziantis faktas - cili 
> pipirai - turiu pasiteisinima. Cili pipirai turi konservuojanciu savybiu, 
> todel juos dejom ne tik del skoniniu savybiu, nes nedejom salietros.
> P.S.P.S. Nezinau kodel, bet seimininkute, kuri mum padejo, skilandziu 
> neslegia po lentutem. Mes irgi vadovaujames jos patirtimi ir darom, kaip 
> patare. Kas gausis, matysim anksciausiai po poros men.
> 
> Klausimai, patarimai ir pastabos - welcome :)
> Kita kart darant skilandzius - stengsimes pasinaudot.
> 
> -- 
> pagarbiai;
> Indraja 
>