Tema: Re: restoranas su baltom staltiesem ir vyno taurėm :)
Autorius: -o-o-
Data: 2010-11-04 16:44:41
Nu skaitom
Stalo serviravimui vis didesne itaka daro minimalizmas

Ir tada sveciams belieka aikcioti, koks skanus maistas, kaip puikiai 
serviruotas stalas, kokia silta aplinka. Taciau sukurti visa tai ne taip 
paprasta. Siam darbui reikia ne tik meistriskumo, islavinto saiko jausmo, 
takto, istaigingumo ismanymo. Juk sventine nuotaika kuria ne tik stalas, bet 
ir patalpa, kur jis padengtas.

Gelems vazos nebutinos

Norint papuosti stala gelemis, siandien vazos - ne iseitis. Galima apsieiti 
ir be ju. Kaip ir be zalumos. Geles ant stalo galima padeti, pavyzdziui, 
megintuvelyje ant strypo, tarp akmens luitu.

Linksma nuotaika paprastai padeda sukurti siltu atspalviu geles, o jeigu 
prie stalo turi vyrauti iskilminga atmosfera - saltu.

XVIII a. gelemis ispuosti stalai buvo vadinami "nubarstytais laukais" - 
geles ar ju ziedai arba lapai buvo isbarstomi ant stalo. Geliu girliandomis 
stalus imta puosti viduramziais. XIX a. buvo populiarios geliu upes, ezerai, 
kriokliai. Per amzius stalo puosimas gelemis ir sios srities mados keitesi, 
taciau tradicija stala puosti gyvomis gelemis isliko.

Pasak desimties metu patirti turincios dizaineres floristes Birutes 
Sabalionytes, dabar stalo serviravimo srityje vyrauja nuostata - kuo maziau 
geliu ir kuo idomiau jas pateikti. Galima stala papuosti ir vienu augaleliu. 
Svarbiausia - kokie daiktai, be augalo, dar bus panaudoti. Taciau cia, kaip 
ir interjero, architekturos, drabuziu madoje, vyrauja minimalizmas, klasika, 
paprastos formos. Nors dar visai neseniai stalai luzo nuo geliu.

Stalui puosti vis dazniau naudojami neiprasti, atrodo, ant stalo nederantys 
ir nededami daiktai, pavyzdziui, keramzitiniai blokeliai - salta ir grubi 
statybine medziaga. Uztat ja spalvomis gali susildyti maistas ir audinys - 
uzuolaidos, staltieses ar serveteles. Pastaruju ir zvakiu spalva turetu 
dereti.

Ponia Birute stengiasi dekora pagyvinti gausybe gamtos kuriniu - narvelyje 
patupdo triusiuka, i akvariuma ileidzia zuvytes, stala papuosia sakomis. 
"Nustebinti zmones reikia, to mes ir siekiame. Daugeliu atveju pavyksta, nes 
labai stengiames, o be to, dirva cia dar neisarta".
Su restorano "Konfeti" direktore Monika Cereskaite apie stalo serviravimo 
ypatybes kalbejomes sededamos prie staliuko, ant kurio buvusios geles atrode 
ir imantriai, ir prabangiai, ir keistai. Inde, kuriame, kaip buvo galima is 
pirmo zvilgsnio tiketis, buvo imerkti ziedai, nepavyko iziureti vandens. 
Praskleidus puoksteles lapus, beliko nustebti - i stikline taurele buvo 
ideta floristine kempinele ir is jos kysojo geliu ziedeliai ir keli 
dekoratyviniai lapeliai. Monika atsuko kita puoksteles puse - kempinele 
lapais jau nebuvo pridengta. Ji buvo nupurksta derancia prie geliu ir 
staltieses sviesiai salotine spalva.

Tokiu geliu, kuriomis nederetu puosti furseto ar banketo patalpos arba 
stalo, nera. Nepopuliaru naudoti vienos rusies geles. Kai fursetas rengiamas 
dideleje ir aukstoje patalpoje, geles stengiamasi pakelti kuo auksciau. Tada 
kuriamos ir dideles puokstes, paprastai is stambiaziedziu geliu. Jos 
pakeicia aplinka.

Retai rengiant furseta ar banketa apsieinama be geliu ir zvakiu. Jeigu 
planuojamas santurus, klasikinis vakarelis, zvakes statomos i kuklias, bet 
geros kokybes zvakides, jeigu vakarelis teminis, zvakiu apipavidalinima 
lemia fantazija.

Zvakes dar lieka ant stalo

Ponia Monika isitikinusi, kad jos labai reikalingos, nes suteikia jaukumo, 
sviesos ir silumos. Siltuose krastuose ant stalu zvakes neiprastos, ten su 
jomis nezaidziama kaip Lietuvoje ar kitose salto ir atsiauraus klimato 
salyse.
Lietuvoje kol kas tradicijos zvakes nuimti nuo stalo ir jomis dekoruoti 
patalpa, kurioje vyksta fursetas ar banketas, neiprasta. Jeigu jomis 
puosiama aplinka, tai derancios zvakes statomos ir ant stalo.

Stiliu ivairove isstumia minimalizmas

Pasak ponios Monikos, vieno stalo dekoravimo stiliaus pastaruoju metu 
aiskiai nera, nors labai sparciai braunasi japoniskos svaros, naturalumo, 
minimalizmo tendencijos. Ant stalo galima netiesti staltieses, vietoj jos 
naudojamos dideles serveteles. Ir tai anaiptol nereiks prasto stiliaus, 
priesingai, rodys rafinuotuma ir savotiska prabanga. Vis dazniau prisimenami 
ir rytietiski motyvai. Nebepopuliarios dideles porcijos ir pilnos maisto 
lekstes. Uztat kuo lekste didesne, tuo geriau, taciau maisto joje turi buti 
mazai. Valgis turi buti panasus i meno kurini. Cia, kitaip nei stalo 
serviravimo, stiliu ivairove ne tokia ryski. Vis labiau isigali tradicija 
kuo maziau rankomis liestis prie maisto, todel vieno kasnelio uzkandeles vis 
dazniau patiekiamos ne tradiciniuose krepseliuose, o miniatiuriniuose 
induose, pavyzdziui, specialiame geleziniame arba keraminiame saukste, o 
saltos sriubos pasiuloma mazuose storo stiklo stikliukuose. Anksciau 
serveteles buvo stengiamasi islankstyti kuo imantriau, o dabar - kuo 
paprasciau.

Desertas - i sriubos lekste

Kol kas stalas serviruojamas dar ivairiais stiliais ir spalvomis, nezabojama 
laisve bei fantazija. Nera suformuluotu ir grieztu taisykliu, kuriu 
nesilaikymas reikstu bloga tona, neissilavinima ir mados tendenciju 
netoleravima. Sios taisykles negalima taikyti tik tada, kai turi buti 
islaikyta klasika arba protokolo reikalavimai. Siandien nori i sriubai 
skirta lekste ar dubeni deti deserta, dek. Jis tiks ir salotoms, saltiesiems 
patiekalams, uzkandelems. Atrodo, kad sakute geriau tinka ne lekstes 
kaireje, o peilis - ne desineje, dek juos istrizai ar kaip nors kitaip. 
Apskritai ant stalo mazeja irankiu. Ypac per neklasikinius ir 
neprotokolinius banketus, kur ju budavo isdeliojama visa virtine. Jau 
nebeaikciojama ir nebelaikoma blogu tonu, jeigu ant stalo nera didkepsnio ar 
zuvies peilio.

"Viskas daroma, kad zmogui butu kuo paprasciau, nereiketu sukti galvos, kaip 
elgtis prie stalo, - sako ponia Monika. - Zmogaus taip pat neturi varzyti 
serviravimo imantrybes, prie stalo jis neturi jaustis nepatogiai".

Nebutina ant stalo deti ir visu vienodu leksciu. Jeigu laukiama kad ir 20 
sveciu, jiems galima padeti skirtingas lekstes. Jas galima sudelioti 
netvarkingai, taciau ne chaotiskai. Netvarka turi buti estetiska. Arba viena 
stala aptiesus raudona staltiese, ji serviruoti raudonos spalvos indais, 
dekoruoti tokio pat atspalvio zvakemis, o kita stala galima aptaisyti 
zaliai, trecia - melynai. Belieka ir tokios pat spalvos maista ant kiekvieno 
stalo patiekti.

toliau testi ar jau daugmaz aiskios tendencijos??? :))))

"Gipsas" <gipsas17@yahoo.com> wrote in message 
news:iaru8m$7r7$1@trimpas.omnitel.net...
> tikrai, pasiskaityk truputi..po to vel grizk..
> matosi, net nera ka su tavim diskutuot
> "-o-o-" <x-o-o-x@gmail.com> wrote in message 
> news:iar3u2$uda$1@trimpas.omnitel.net...
>> koks dar bliam etiketas, kaip visad is po carines Rusijos (copy - paste) 
>> nuo prancuzu XXa. pradzioj, tai ir po sovietikum viskas vienas prie 
>> vieno, nes nieko niekas net negalvojo. Kodel dabar to nera? Ta prasme 
>> yra, bet jau gerokai maziau? Etiketo nesilaiko? Baikit jus bajerius, igu 
>> nezinot, pasiskaitykit inete, tik ne prancuzu, kitu ivairiu saliu stalo 
>> serviravimuis ir t.t. ir pan.
>>
>> "Kypsas" <nebera@meilo.lt> wrote in message 
>> news:iame1e$gjq$1@trimpas.omnitel.net...
>>> tai nera ir negali buti madoje..etiketas yra etiketas..
>>> "-o-o-" <x-o-o-x@gmail.com> wrote in message 
>>> news:iabdfb$14d$1@trimpas.omnitel.net...
>>>> kas fail? Tu pasidomek pirma kokias staltieses dabar siulo restoranams, 
>>>> ir tik tada kalk FAIL. Tiesiog baltos gal jau nebemadoj, todel zmogus 
>>>> ir neberanda.
>>>>
>>>>
>>>> "Yvl" <chiornyj @ bumer.lt> wrote in message 
>>>> news:iab8jk$pro$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>> FAIL
>>>>>
>>>>> "-o-o-" <x-o-o-x@gmail.com> wrote in message 
>>>>> news:iab4mb$k69$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>>o baltos staltieses nedvokia sovietmeciu?
>>>>>
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>
>>
>