Tema: fallout: new vegas first look
Autorius: Toxis@ze_yvil_place
Data: 2010-10-18 10:45:56
Na ką, žadėtas Fallout: New Vegas pirmasis įspūdis. Iš karto reiktų prisipažint, kad Mojave dykumoje praleidau tik apie dvylika valandų, taigi įspūdžiai tikrai ne galutiniai. Visų pirmą skubus atsakymas visiems, kurie nekantrauja sužinot, ar falluotas grįžo, ar new vegas bent kiek priartino bethedestos fallouta, prie Interplay'aus kurtojo. Atsakymas - tikrai ne. Jei ką, tai new vegas tapo dar panašesniu į oblivioną, nei prieš tai buvęs. Prisidėjus augalų rankiojimo ir jų kepimui/virimui pagal turimus, ar naujai gaunamus receptus bei dar didesnėms galimybėms konstruoti - new vegas'ą nuo obliviono teskiria 'setting'as' ir keli mechanikos skirtumai. Taigi, tiems, kurie ieško senojo fallouto renesanso, teks dvyliktą kartą susiinstaliuot fallout1/2 ir keikiant visą pasaulį, visus šiuolaikinius žaidimus bei Landsbergį (nes jis griaudamas kolūkius matyt ir falloutą sugriovė) vėl jį pereit. Na o kitiems, ypač tiems, kuriems Bethedestos kurta fallouto versija neigiamų jausmų nesukėlė, New Vegasas žada daug naujovių ir daug smagių akimirkų. Iš kart rekomenduoju pradedant užsistatyt hardcore opciją. Ją pasiūlo pats žaidimas ir ji suteikia tikrai daugiau smagių akimirkų nei frustracijos. Ką ji prideda? Ogi šiek tiek tikroviškumo. Trainiodamasis po Majave dykumą turėsi daaaaug gerti, nes kas jau kas, bet troškulys tave kankins nuolat. Nori išgerti žymiosios nuka cola'os ar šnapsiuko? Prašau, bet kaip žinia alkoholis didina dehidrataciją, o cola ta daro matyt dar smagiau. Taip pat nepamirškim maisto. Esi išalkęs ir ištroškęs. Turi tik vieną buteliuką vandens ir makaronų su sūriu iš pakelio? Taigi pavalgius jų dehidratacijos lygis tik pakils, ir neaišku ar jį nusvers vienas butelis švaraus vandens. Bet neliūdėk, pasivaikščiojęs po dykumą gal rasi agavos, kuri šiek tiek malšina troškulį, ar kitų dykumos augalų. Tiesa per daug neklaidžiok, nes užpuolus nuovargiui, teks arba gert energetinius gėrimus, kurie didina dehidrataciją, arba eiti miegoti, kas didina alkį ir dehidrataciją:).Taigi šis nuolatinis varijavimas tarp alkio ir troškulio yra tikrai labai smagiai išpildytas ir kelia tokia mažą paranoją. Atbėgęs į pirmą civilizuotą miestelį iš kart pulsi pirkt vandens ir jį gert, o ilgesniam laikui susiruošęs į dykumą jausi nuolatinį nerimą dėl dehidratacijos. Tad matyt suprasit kokį džiaugsmą payriau įbridęs į Mead ežerą palei Hooverio Hidro elektrinę ir pamatęs, kad jis neradioaktyvus, o geriamas, stovėjau ir kelias minutes tiesiog gėriau vandenį...
Dar vienas malonus papildymas hardcore variante - stimpackai negali išgydyt galūnių. Pažeista galūnė? Prašau eiti pas gydytoją, ar naudoti gydytojo krepšį, kurie reti kaip velnias. Kai nuėjęs keletą mylių su sutrenkta galva, besidvejinančiu vaizdu ir vis besikėsinančiais užpult padugnėmis, galop pasiekęs miestą, pamačiau, kad be 2000 kamštelių manęs niekas nesiteiks ten įleist, aš sužvėrėjęs jėga bandžiau prasiskint kelią į vidų... džiaugiausi, kad dar užteko proto prieš tai išsisaugot. Vienintelė nervinanti hardcore mode'o savybė - sveriantys šoviniai :) Štai tada ir pradedi aukot geresnes savybes į galimybę nešti papildomus penkiasdešimt svarų.
New vegas'as yra daug gilesnis, daug kompleksiškesnis ir daug, te atleidžia man fallouto fanai, falloutiškesnis už savo pirmtaką. Kalba, mokslo ar taisymo žinios, prekybiniai gabumai ar charizma čia reiškia daug daugiau. Daug ko neatliksi, daug kur nepabūsi neturėdamas atitinkamų žinių, taigi žmonės keliantys visus gabumus tik ginklams ar jėgai nepamatys daugelio žaidimo dalių. Pvz į Helios one matyt net nepateksi neturėdamas tam tikrų gabumų:). 
Kovos šiame falloute yra dar intensyvesnės ir atsargesnės, vien dėl to, kad bet koks šunkara, ar mutavus kamanė tau gali atjunkt ranką, koją, ar sutrenkt smegenis, ko pasekoje turėsi naudot ir taip retus daktaro lagaminėlius, arba hydras. Atsirado ir ginklų modifikacijos (man rodos jų nebuvo trečiajame?) įgalinančios prisidėt optiką, išplėstas dėtuves ir matyt dar daug ko, ko aš dar neaptikau. Atsirado galimybė samdyt padėjėjus (party), atsirado žurnalai duodantys trumpalaikį įgūdžio padidinimą. Vienu žodžiu visko neįvardinsiu, bet būtinai reikia paminėt, kad atsirado ir bug'ai. Juos matyt ištaisys būsimos pataisos. Nes jie stipriai įtakoja žaidimą - neatsiverčiantys kompiuterio terminalo langai, lockpikinimas su kompiuterio terminalo, o ne spynos langu (taigi lockpikint tenka aklai:) etc. Tiesa, bent jau man atrodo, kad žemėlapis yra stipriai mažesnis, pradžiai pasirodė, kad jis praktiškai 4 kartus mažesnis už trečiojo fallouto, nors gal tai tik klaidingas įspūdis. 
Vienaip ar kitaip, fallout new vegas yra tikrai vertas jūsų dėmesio, su sąlyga, kad nejaučiat per didelės nostalgijos tikrajam falloutui. Kaip neo-fallouto papildymas Nev Vegas gauna riebų devynetą, kaip senojo fallouto reinkarnacija,  jis vis dar lieka nepatenkinamas...

-- 
___________
©Toxis