Tema: Re: valiutos. ar tai imanoma?
Autorius: RaR
Data: 2009-06-26 12:29:23
Iš pradžių dar dėl tavo pradinės minties - lito trūkumo nesusidarytų, jei koks komercinis bankas iškeistų kokį milijardą ar net 10 mlrd eurų į litus. Kai LB parduoda litus už eurus, iš esmės įvyksta jų emisija. Šiuo atveju litų rinkoje nesumažėtų, o liktų tiek pat, jei tas komercinis bankas juos "užspaustų", arba padaugėtų tokia suma, kurią nupirko, jei juos paleistų į apyvartą.  LB gali išleisti kiek nori litų į rinką, svarbu, kad jie būtu padengti. Ir nėra jokios rizikos. Jei kas nors norės atsikratyti tais litais, tai LB juos vėl iškeis į saugomus eurus.

> Del palukanu ponas manau suklydot, nes:
> Siuo metu palukanas gauna LCB, o jos tikrai dideles, per metus ziurek visu 
> subjektu skola 7%, neblogai ka? Tuos procentus subjektai gali gauti tik is 
> importo, nes viduje LTL kiekis nepadideja, o procentai kapsi.

Tai kad jokių palūkanų tas LB negauna. Vilibor - tai tarpbankinių paskolų procentai. Dažniausiai komerciniai bankai vienas iš kito skolinasi tam, kad jų privalomųjų rezervų kiekis atitiktų LB banko nustatytą normą ir jiems nebūtų taikomos sankcijos. Čia, aišku, negalima atmesti ir tarpbankinio kartelinio susitarimo galimumo.

 > Jei isivesi vienasaliskai eura, o va ECB nuspres dar ismesti i rinka pigiu 
> euru, tai tave vel apvogs, jei tu negausi savo dalies aisku, o taip ir bus 
> nes jiems oficialiai nepriklausai.

Lietuva ir taip praktiškai nevykdo pinigų emisijos. Pagal Lito Patikimumo Įstatymą visi litai turi būti padengti rezervais nustatytu santykiu. Todėl LB gali išleisti litus tik supirkdamas eurus arba kurią kitą stabilią valiutą. Būnant  pilnateisiais eurozonos nariais mums, aišku, tektų tos emisijos procentas, bet įsivedus eurą vienašališkai pinigų emisijos požiūriu padėtis būtų tokia pati kaip ir dabar. Jei ECB daro pinigų emisiją, lito kursas su euru vis tiek nesikeičia, lito kursas nuvertėja lygiai tiek kiek euro. Tas pats būtu ir vietoje litų turint eurus.

> Kol nesi pilnateisis narys neturetume ir mes isipareigoti, nes dabar jie 
> spausdina o mes negalim, reiskias musu valiuta stipreja ju atzvilgiu, nors 
> ir nera pasitikejimo ir mes dengiame ju valiuta taip iseina, latviai dengia, 
> lenkai dengia, nors jie ir devavosi. Dengia turiu omenyje negali 
> prisispausdinti, o kursas lieka tas pats, reiskias mes einam dugnan, kad 
> kazkas issigelbetu. Idumo mes uz tai gaunam kokiu bonusu ar tik paskolas uz 
> procentus, kad dar ir juos turetume moketi?

Taip, jie spausdina, o mes negalim. Bet dėl to, deja, litas nestiprėja euro atžvilgiu - jų tarpusavio kursas yra fiksuotas ir paremtas turimomis atsargomis. Silpnėja euras, automatiškai silpnėja ir litas. Lenkai nedengia, nes pas juos nėra valiutų valdybos modelio. O esamas valiutų valdybos modelis - tai iš esmės ta pati eurizacija be emisijos teisės, tik su niekam nereikalinga nesavarankiška tarpine valiuta - litu. Todėl dabar pasaulyje daug daugiau šalių vienašališkai įsivedusių dolerį ar eurą, nei turinčių valiutų valdybos modelį.