Tema: Re: kada patarsit tinkuot vidu?
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-03-05 10:57:50
> cementini tinka galima. gipsini, gipso kartono plokste, glaistyta pavirsiu - 
> grieztai ne. vidaus apdailos medziagos nepritaikytos isores atmosferos 
> poveikiams. nebent uzsandarini langu duru angas nuo isores dregmes, salcio.
> paprastai yra tokia taisykle: pirmiausia reikia apsirenkti is isores 
> (apsiltinti), tada eiti i vidu. tai negalioja jei viska spejama padaryti 
> siltuoju metu laiku. tada darbu eiliskumas praktiskai nesvarbus.
> 
Pries 35 metus vasara dirbau restauratoriu dirbtuvese. Dareme Vilniaus filharmonijos lipdinius is GIPSO. Iki siol tie lipdiniai ant FASADO yra nepakite. Tycia vis pasiziuriu, nes gipso lauke po lietumi ir sniegu laikyti negalima. Turiu pridurti, kad saziningai kazkokiu skysciu tuos lipdinius 2 kartus impregnavau.
Namo vidu planuoju tinkuoti po stogu kalkiniu skiediniu, dedant cemento. Kiek atsimenu tai muro darbams i kalkinio skiedinio kuba dedama ne daugiau kaip maisiukas cemento. O kai kada murija net be semento... 
Manau, kad istinkavus vidu menuo iki salciu yra priimtina. Galvos neguldau. Del glaistymo visiskai nezinau, bet itariu, kad pradziuvus irgi gali ziemoti.
Del uzsandarinimo labai abejoju, jeigu name temperatura nesiekia 20 laipsniu. Ant angokrasciu ir isoriniu sienu gali pradeti rastis pelesis. Pirmaisiais metais tai nepastebima, bet bedos atsiranda po keliu metu. Nepagristai galvosi, kad namas blogai sildomas ar vedinamas. Todel, pagal analogija su plastikiniais langais, ziema laikuti prapuciama nama yra saugiau, negu uzsandarinta.