Tema: Apskriciu naikinimas
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-03-25 08:23:27
"VRM sekretorė: panaikinus apskritis būtų sutaupyta apie 350 mln. Lt"
delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=21153429

Visiska nesamone. Jeigu panaikinsi apskritis tai ju funkcijos butu perduotos savivaldybems. Ar jus zinote, kad Vilniaus rajono savivaldybeje privataus vienbucio namo projektui derinti yra visas pastato aukstas funkcionieriu. Kiek ju bus, jeigu panaikins apskritis, galima tik speti. Apskritis panaikinti galima tik tuo atveju, jeigu savivaldybes sustambinti iki apskriciu dydzio, o socialinius savivaldybiu reikalus perdavus seniunijoms. Negalima liesti apskriciu, neperziurejus savivaldybiu ir seniuniju veiklos.
--
Vilniaus miesto savivaldybe netelpa i 20 aukstu pastata. Uz 500m Vilniaus rajono savivaldybe netelpa i 5 aukstu pastata. O kiek uzima apskriciu administracija? Maziau kaip VIENA auksta. Tai apie ka kalba kalbame?
Sujungus Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybes gautume DIDESNE nauda, negu panaikinus visas Lietuvos apskritis.
--
Tai padarius as eiciau dar toliau. Is savivaldybiu visus statybu klausimus perkelciau i apskritis ir tuomet gautusi, kad savivaldybese pakaktu kokiu 5-10 darbuotoju. Va jums ir ekonominis efektas.
--
Tada sektu sekantis AKIVAIZDUS zingsnis - dali savivaldybiu funkciju perduoti seniunijoms, o savivaldybes sustambinti iki apskriciu dydzio ir sujungti i viena.
--
westboy rašė: 
galetu Lietuvoje isigalioti Europos sajungos istatymai, kai ukininkas nubraizo ant popieriaus lapo busimo namo plana, ideda i voka ir issiuncia i savivaldybe.Leidimo isdavimas ju manymu gali uztrukti labai ilgai - net koki menesi.Atsakyma (ta pati namo planeli) atsiuncia pastu, gali buti pridetas papildomas lapas su kokiomis nors salygomis ar reikalavimais.Ir sitas visas reikalas bent jau Danijoj yra nemokamas.Jeigu pats nemoki plano nusibraizyti - tada samdai architekta.Kokiu 100 kv.m. namui projektas gali kainuoti net 4500 lt.Pasak danu - uz popieriaus lapa tai didziuliai pinigai. 
Jeigu nori statytis gyvenvieteje - tada yra nemazai reikalavimu.Bet pagrindinis - namas neturi issiskirti savo isvaizda nuo aplinkiniu.Velgi - jeigu moki piesti - viska gali pasidaryti nemokamai. 
--
Lietuva ne Danija. Ir funkcionieriai niekada nesutiks stambinti savivaldybes. 
Lietuva ne Danija. Lietuvis bus priverstas moketi desimtis tukstanciu litu uz privataus namelio projekta, kad funkcionieriai turetu atlyginimus, o gyventu is kysiu.
--
"Siūloma supaprastinti žemės paskirties keitimą"
delfi.lt/news/economy/realestate/article.php?id=21140806
"...Dėl sudėtingo žemės klausimų reglamentavimo esame praradę milijardus investicijų..."
Kokia darytina isvada? O isvada paprasta - turi buti vykdoma apskriciu-savivaldybiu-seniuniju reforma ir sprendimo teise paliekama apskrityse, o ne perkeliama i ministerijas. 
O kaip su eiliniais Lietuvos zmogeliais. Jau dabar, kad zmogelis SAVO zemeje pasistatytu namuka, kai kada mina savivaldybes slekscius ne vienerius metus ir dar susimoka desimtis tukstanciu.