Tema: Re: Ar kenkia fotoaparatui, jei ji isjungi kombinuojant foto?
Autorius: MumZer
Data: 2012-07-06 12:37:39
o. perskaiciau gera patarima del bulb.. :)
lauksiu zaibu :D

2012.07.06 12:15, TuKas rašė:
> Nikon fotoaparatų bent jau senesniems modeliams ( D70-D90, D200), norint fotografuoti ilgais išlaikymais nedarant didelių pauzių tarp kadrų, vienintelis būdas buvo nustatyti nepamenu kokį ten režimą ir baigus ekspoziciją iš karto išjungti fotoaparatą. Nuotrauka tuo metu įrašoma į kortelę, tačiau "tamsus kadras" nepadaromas" ir nuotrauka įrašoma tokia kokia nufotografuota. Įjungus fotoaparatą galima iš karto fotografuoti sekantį kadrą.
> Canon fotoaparatams šią "tamsaus kadro" darymo ir automatinio atėmimo funkciją galima išjungti nustačius "Long exposure noise reduction: OFF". Jei ši funkcija įjungta, fotografuojant ilgais išlaikymais fotoaparatas padaręs kadrą, dar tiek pat laiko fotografuoja tamsų kadrą esant uždarytam užraktui. Ar tuo metu išjungus fotoaparatą nuotrauka įsirašys į kortelę nežinau, tačiau fotoapratui tai neturėtų kenkti. Sugadinti kortelę taip pat labai maža tikimybė, nes fotoaprato išjungimas tai ne tas pats, kad pvz. baterijos išėmimas - fotoapratas prieš išsijungdamas dar atlieka reikalingus veiksmus, kas matosi pagal pvz. kortelės rašymo šviesos diodo mirksėjimą dar kurį laiką po fotoaparato išjungimo.
> Išjungus "Long exposure noise reduction" funkciją, galima fotografuoti praktiškai be pauzių bet kokiomis ekspozicijomis. O jei nuotraukoje gaunasi daug karštų pikselių, tą "juodą kadrą" galima pasidaryti baigus fotografavimo sesiją ir jį atimti iš nuotraukos, kad ir fotošope. Astrofotografijoje fotografuojant blankius objektus ilgais išlaikymais, signalo-triukšmo santykis yra bene svarbiausias dalykas, ir tų "tamsių kadrų" fotografavimas yra savaime suprantamas. Paprastai fotografuojama daug kadrų su uždengtu fotoaparato objektyvo dangteliu, po to jie suvidurkinami ir tada toks "Master Dark" kadras atimamas iš fotografuojamo objekto kadrų. Nors fotoaparato funkcija ir vadinasi ""Long exposure noise reduction", realiai jos naudojimas netgi padidina triukšmą nuotraukoje. Triuškmas yra atsitiktinis dydis ir atėmus du kadrus, atsitiktinis triušmas padidėja SQRT(2) karto. Nufotografavus daug (~5-50) tamsių kadrų ir juos suvidurkinus gaunamas "Master dark" kardras, kurį atėmus iš fotografuojamo objekto kadro, triukšmas beveik nepadidėja, o karšti pikseliai kurie yra daugmaž vienodi visuose kadruose, panaikinami geriau.
> Fotografuojant žaibus yra patogu naudoti distancinio valdymo pultelį ir "bulb" išlaikymą. Kol žaibų nėra galima fotografuoti pvz. ~10-60sek. ekspozicijomis, o jei ryškus žaibas pateko į kadrą, arba jis blykstelėjo kitoje vietoje nei nukreiptas fotoaparatas, galima iš karto baigti ekspoziciją ir daryti kitą.
>
>
> "MumZer" <zz@mumumba.zerg> wrote in message news:jt1lup$31o$1@trimpas.omnitel.net...
>> Nuotrauka "taškuota" gaunasi, nes nepilnai padaromas antras "juodas
>> kadras". Kuris šiaip yra sulyginamas su pirmuoju kadru ir
>> "išeliminuojami" "karšti" pikseliai, kurie matomi kaip įvairiaspalviai
>> taškeliai
>>
>>
>> 2012.07.04 03:43, Andrius-ATT rašė:
>>> Sveiki gaudant zaibus ant blurr islaikymo, foto ilgai gaminama (apie
>>> 10 sec). Ar kenkia foto isjungimas ir ijungimas, jei nenori laukti,
>>> nes zinai, kad foto beverte? KAzkada taip pabandziau, tai nuotrauka
>>> taskuota gavosi. Prisiminiau ir noriu issiaiskinti.
>>> Ačiū
> >