Tema: Re: AC 1 fazes varikliu greicio valdiklis su griztamuoju rysiu ir PID
Autorius: lietuvys
Data: 2011-07-12 08:16:47
Valdiklis buvo taikomas kolektoriniams varikliams (angl. universal motor), t.y. varikliams su statoriaus apvijomis ir šepetėliais. Ką reiškia "slydimas" šiuo atveju?
Ar valdiklis tiktų dar kokiem nors varikliams?

Kadangi komutacija vykdoma triac'u, tai sūkiai reguliuojami keičiant komutacijos kampą. Gal ir galima tai vadinti įtampos keitimu..

Dėl temperatūros sutinku - kažkas ją turi stebėti - arba žmogus arba kontroleris. Jei kontroleris - klausimas ką daryti padidėjus temperatūrai. Paprasčiausia būtų išjungti variklį ar įjungti aliarmo signalą. CNC špindelio atveju tą signalą reiktų paduoti valdymo programai, kitaip variklio išjungimas vidury darbo gali kainuoti frezavimo įrankį ir / ar dirbinį. Dar galima ties pirma temperatūros riba pradėti didinti apsūkas, kad pagerėtų aušinimas (tačiau tai tinka tik "vartotojui leidus"), o ties antra riba išjungti ar aliarminti..

Kitas klausimas - kaip matuoti temperatūrą - paprastu davikliu viduje variklio, netoli oro išmetimo angos?

Naudojimo atvejams, kai nemažą laiko dalį variklis tik laisvai sukasi, o likusią yra nestipriai apkraunamas, ir kai jis sukamas, tarkime, kokiais 5000 rpm, tai savo sparnuotės aušinimo turėtų pakakti. Frezeriai, su kokiais teko dirbti, turi gerą aušinimą oru sparnuočių pagalba, kurios netgi prie mažų sūkių neblogai aušina variklį.


--------------
"Evaldas" <sanya@takas.lt> wrote in message news:ivgg10$tdd$1@trimpas.omnitel.net...
Kaip suprantu sūkiai reguliuojami brutualiai keičiant maitinimo įtampą ? Pats baisiausias režimas asinchroniniam varikliui. :)
Tačiau jei jau bus naudojams toks daiktas tai įrenginį būtina papildyti temperatūros kontrole. Jau vien todėl kad ilgai dirbant sumažintais sūkiais variklis blogiau aušinamas, net nekalbant apie kaitimą atsirandantį dėl padidėjusio slydimo. Kas praktiškai lygu transformatoriaus darbui su pusiau užtrumpinta antrine apvija.

"lietuvys" <lietuvys@takas.lt> wrote in message news:ivfrl8$hhs$1@trimpas.omnitel.net...
> Sukurtas prietaisiukas AC variklio apsukoms reguliuoti ir palaikyti kintant apkrovai.
> Gal kam įdomu? 
> Daugiau čia: http://bringyourself.in/?p=604&lang=lt
> 
> Bet kokias mintis velkam.
> 
> -- 
> 
> Marius
> IT, elektronika, mikrokontrolerių programavimas
> http://bringyourself.in/?lang=lt
> 
>