Tema: Re: Biski paaiskinkit saules bateriju pagrindus
Autorius: Levas
Data: 2009-06-06 15:43:36
Dar neparasei, kad itampa dar priklauso nuo elemento temperaturos.

saules elemento parametrai nusakomi prie tam tikru apibreztu salygu, sakysim 1000W sviesos energijos / 1m2.
Toliau buna keli parametrai- trumpo srove, atviro elemento max itampa ir kartai nominali isejimo itampa ir srove (galia)- sakysim 12V prie 2A. (24W)
Dar buna kritiniai parametrai (reverse max itampa, temperatura ir pan)
O toliau visiskos pievos. Daug daug grafiku. Visa esme su saules elementais, jei norima labai profesionaliai daryti, reikia konstruoti "energijos atsiurbejus". 


Sakysim turiu saules elementa kuris atiduoda nuo 0 iki 12V be apkrovos, tai jamam koki TI cipa, kuris veikia nuo 1.5V iki 15V ir gamina stabilizuota itampa 5V ir kintama isejimo srove. Sita stebukla, per pakroveja (irgi TI) paimam ir sumaitinam i Liion akumuliatoriu. Savo ruoztu, energija is akumo, per dar viena stabilizatoriu (5V) pumpuojam i koki USB pakroveja.

Iskarto suprantam, kad siam reikalui reikia naudoti siuolaikine technika ir stabilizatorius su >90% naudingumo koeficientu. Ir tik impulsinius.

O galima padaryti kinietiskai, paimti NiCd akuma, ji per dioda pajungti tiesiai prie saules elementu- lai kraunasi. O akumo gnybtus prijungti prie LEDu. Ir gaunasi sodo sviestuvas :)

Beja, kalkuliatoriaus saules elementas yra shudas. Net is kinietisko sodo zibinto saules elementas 10x geresnis.
-- 
Bye, Levas
--
http://www.vabolis.lt - elektronika ir siaip
"klausiu" <alius_k@yahoo.com> wrote in message news:h0dn3g$r89$1@trimpas.omnitel.net...
> Eksperimentavau su skaiciuotuvo saules elementu ir pastebejau, kad jo isejimo itampa yra labai neapibreztas dydis, kuris labai priklauso nuo apsviestumo ir apkrovos. Prisegiau labai is akies grafika. Taigi, tarkim turiu kozkoki saules elementa. Kaip nustatyt jo itampa (nominalia?), srove (nominalia?), galinguma (nominalu?)? Prie kokiu apkrovu matuot, prie kokio apsviestumo?
> O tokiu matavimu tikslas, tarkim tinkamai parinkti saules elementu maitinima kazkokiam tai irenginukui.