Va ką skaičiau:
„Ką tik grįžom iš kolchozo, buvo išvežę kursantus
padėti bulves kasti, ten davė ir pietus, bet aš valgyti negalėjau.
Sena sulinkusi „babuška“ su ilga kačerga ištraukė kaip iš
mūsų duonkepio pečiaus čiguninį puodą marmalynės ir valgykit.
Gabaliukais supjaustytos bulvės, kopūstai ir mėsa. Pripylė į
bliūdą tokį kaip mes prausiamės ir padėjo ant stalo medinių
šaukštų krūvą ir liepė valgyti. Aš laukiu kas bus toliau, o
mano „draugės“ čiupo už šaukštų ir davai kabinti visi iš
to paties bliūdo. Stalą aplaistė, apšiukšlino. Man taip buvo
šlykštu ir juokinga, kaip laukiniai, kaip jie valgė, o aš tik kaip
netekus proto juokiaus. Taip pat atsisakė valgyti dar viena kursantė
- maskvietė. Visiems pavalgius iš bliūdo dar lašeliui sriubos
likus, ta senukė, tuos iššliurintus lašiukus atgal į puodą
supylė, pamaišė, pamaišė ir vėl pripylus bliūdą davė kitiems
valgyti. Tas viskas taip buvo koktu ir šlykštu, kad ir žiūrėti
bjauru, o vietiniai valgė pasigardžiuodami, nes kolkoznikai tokių
„skanėstų“ negauna. Paskui viena kolkoznikė pasakė, kad ta mėsa
bvuo iš nusprogusios ar sprogstančios karvės, bet rusės į tai
žiūrėjo abejingai išskyrus mūsų totoraitę Rozą. Ji viena
spjaudės, kad prisivalgius „dvėselėnos“. Aš tas dvi dienas
išgyvenau savo duona ir lašinių kampuku kurį buvau nusivežusi.
Kada pabaigusios duoną norėjom nusipirkti niekur jos negavom.
Kolkoznikai duonos neturi, krautuvės nėra. Gavom keletą raugintų
agurkų to ir užteko. Čia dar netaisyta.
--
Komentuoju straipsnį http://www.culture.lt/satenai/?st_id=16863