Tema: Vals im Bashir (2008) by Ari Folman
Autorius: inside-out
Data: 2009-03-04 10:10:52
Vals im Bashir (2008) by Ari Folman

Valsas su Baširu (Waltz with Bashir) - vienas įspūdingesnių pastaruoju metu matytų filmų. Tai Izraelio pilnametražis dokumentinis-kūrybinis tradicinės animacijos darbas, laimėjęs gausybę apdovanojimų, tarp jų amerikiečių Auksinį gaublį ir prancūzų Cezarį už geriausią filmą užsienio kalba.

Filme vaizduojama paties režisieriaus Ari Folman gyvenimo istorija. Jaunystėje jis tarnavo Izraelio karinėse pajėgose ir 1982 m. dalyvavo Pirmajame Libano kare. Prabėgus daugiau nei 20 metų išgirdęs bičiulio pasakojimą apie besikartojančius simbolinius sapnus, režisierius suvokia, kad visiškai neprisimena savo gyvenimo karo metu, todėl ima lankyti buvusius ginklo draugus ir bando iš nuotrupų sudėlioti savo prisiminimus. Filme vaizduojami realūs asmenys, kurie ir įgarsino nupieštus savo atvaizdus. Waltz with Bashir - tai kūrybos, vizijų, sapnų, prisiminimų, monologų ir interviu derinys, atskleidžiantis Pirmojo Libano karo realybę, Izraelio kariuomenės vaidmenį ir atsakomybę šiame kare, taip pat asmenines žmonių tragedijas.

Animacija tikrai labai įspūdinga. Mano nuomone, šis filmas yra spalvų ir šviesos žaismo šedevras. Nekalbant jau apie veikėjų keliones po asmeninių išgyvenimų ir prisiminimų labirintus. Kai kurie karo vaizdai pateikiami itin žaismingai, maskuojami lengva arba linksma muzika, juodu humoru, bet yra ir realistiškų, įtampos kupinų kovos scenų vaizdų. Režisierius pasitelkia seniai išbandytą karą išgyvenusių žmonių metodą prisiminti ir pristatyti savo prisiminimus - ironiją (žr. Sruogą, Vonnegut‘ą ir kt.) 

Filmas bus ypač įdomus tiems, kas domisi XX a. Artimųjų Rytų istorija. Kitiems irgi rekomenduoju pažiūrėti šį darbą, bet prieš tai arba po to pasiskaityti apie politinę padėtį Libane bei Izraelyje 8-ajame ir 9-ajame dešimtečiais.

9-10/10

http://www.imdb.com/title/tt1185616/