Tema: Radiatorių keitimas daugiabutyje
Autorius: Vasaris
Data: 2014-05-08 12:28:27
Sveiki,

        Susidūriau su tokia įdomia situacija daugiabutyje dėl radiatorių keitimo. Stovi seni sovietiniai radiatoriai, kaip suprantu štampuoti plieniniai. Juos dėl remonto ir estetinių priežasčių norime pakeisti į naujoviškus. Bandome viską daryti oficialiai. Gavome iš daugiabutį prižiūrinčios šiluminių tinklų įmonės paskaičiavimą watais, kiek kiekviename kambaryje priklauso kiekvienam radiatorių stovui. Projekte temperatūra paskaičiuota prie +95C paduodamo ir +70C grįžtamo vandens temperatūros, +20C kabario t-ros. Tačiau dairantis į radiatorius, dauguma tiekėjų skaičiuoja galingumą watais, prie atitinkamai 90/70, 75/65, 70/55 t-ros, nes tokios lentelės pateikiamos iš gamintojo, kuris dažniausiai nesuka plaučių dėl lietuviškos specifikos. Kas neatitinka projektinės dokumentacijos. Vienas tiekėjas turi excelio lentelę, kurioje įvedus norimas t-ras, visa lenta su radiatorių galingumais persiskaičiuoja atitinkamai ir prie projektinės t-ros 95/70. Kiti - neturi.
        Klausimas, kaip pasirinkti radiatorius taip, kad šilumos punktą prižiūrinti įmonė po to jų neišbrokuotų, nes leidžiama galingumo paklaida +/- 5% prie projektinės t-ros?
        Kita vertus dauguma tiekėjų žvengia, kada pasakoma projektinė t-ra 95/70, nes sako, kad šilumos tinklai nieka neduoda didesnės įeinačios t-ros kaip +70-75C. Man tai atrodo visiškai logiška, nes jei į radiatorių būtų paduodama +95C, tai prisilietus prie jo kaskart būtų nudegimas.
        Todėl kaip ir gaunasi gaunasi taip, kad jeigu dėsi perskaičiuotus radiatorius prie 95/70C, tai gaunant 70C vandenį praloši bent jau 25% šildymo ir liksi durnas. Šilumos su senais radiatoriais yra netgi per daug (atviri langai), tačiau niekada nežinai, kas bus prie -25C paspaudus porą savaičių su naujais radiatoriais.
        Susidaro vaizdas toks, kad radiatorių keitimas oficialiu būdu iš esmės yra padarytas kaip visiškai nenaudingas vartotojui, nes vartotojas pralošia šildymo galingumą, o moka iš esmės tiek pat - pagal plotą.             Pasikalbėjus su vienais kitais pažįstamais dauguma šneka, kad keitėsi radiatorius į tokius, kokius norėjo/tilpo/patiko pagal išmatavimus, sumokėdami juodai namą prižiūrinčiam inžinieriui, kad anas nuleistų vandenį iš šildymo sistemos ir vėl jį užpildytų. Galutinis vaizdas toks, kad šita situacija naudinga tik šilumos tinklams ir chalturščikams inžinieriams :-\