Tema: Automobilio pardavimas po 2015-11-01
Autorius: Aras
Data: 2015-10-09 11:35:54
Kažkaip labai tylu šiuo klausimu... Žinau, kad čia yra
Civilinio kodekso naujasis straipsnis, įsigaliosiantis nuo 2015-11-01:
6.4311 straipsnis. Motorinės transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartis
Motorinės transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartyje privalo būti nurodyti duomenys apie motorinę transporto priemonę, kurią pardavėjas privalo pagal sutartį perduoti pirkėjui. Pardavėjas pirkimo–pardavimo sutartyje privalo pirkėjui nurodyti (deklaruoti) ridos duomenis, taip pat visus eismo ar kitus įvykius, kuriuose per penkerius metus dalyvavo motorinė transporto priemonė. Privalomų pirkimo–pardavimo sutartyje nurodyti duomenų apie motorinę transporto priemonę ir jos trūkumus sąrašą tvirtina Vyriausybė arba jos įgaliota institucija.

[...nurodyti (deklaruoti) ridos duomenis...] - įrašau ridą, rodomą spidometre automobilio pardavimo metu?
Ką tiksliau reiškia "deklaruoti"?
[...nurodyti (deklaruoti)... visus eismo ar kitus įvykius, kuriuose per penkerius metus dalyvavo motorinė transporto priemonė]:
- jei mašiną turiu trumpiau, negu 5 metai, tai nurodau pirkimo datą ir įvykius iš savo laikotarpio?
- jei mašiną turiu ilgiau, negu 5 metai, tai nurodau 5 metų laikotarpio?
Ar draudimo kompanijos saugo tokius duomenis? Nes mintinai tikrai nepamenu visko. Ir kokiu būdu nurodyti tuos įvykius - pakaks parašyti, kad per 5 metus auto dalyvavo "trisdešimt trijuose" eismo įvykiuose, ar vardinti visus kada ir kokios apimties įvykis buvo, ką remontavo ir pan.?
Vyriausybė įgaliojo Valstybinę kelių transporto inspekciją prie Susisiekimo ministerijos parengti tą duomenų ir trūkumų sąrašą, bet jo neaptikau - gal yra jau kur nors? Ir kaip čia elgtis, jeigu aš bandelių kepėjas ir man px visokie ten beldimai po kapotu ir važiuoklėj? Ar pakaks, jei parašysiu, kad skysčiai nevarva, stabdžiai necypia, kitų dalykų nežinau, nes mechanikos neišmanau?
Dar klausimas - ar aš privalau saugoti visokius automobilio remonto čekius? Jei taip, tai kiek laiko ir koks teisės aktas tą reglamentuoja?