Tema: Re: austriskas strudelis
Autorius: zhegonskas
Data: 2010-05-04 00:15:56
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css">
<title></title>
<meta name="Generator" content="Cocoa HTML Writer">
<meta name="CocoaVersion" content="1038.25">
<style type="text/css">
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 15.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 15.0px; font: 12.0px Helvetica}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 12.0px; line-height: 14.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #1d0099}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 12.0px; line-height: 14.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #1d0099; min-height: 14.0px}
p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 24.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #009700}
p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 24.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #009700; min-height: 14.0px}
p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 36.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #9d0000}
p.p8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 36.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #9d0000; min-height: 14.0px}
p.p9 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 48.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #1d0099}
p.p10 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; color: #000000; min-height: 14.0px}
span.s1 {font: 12.0px 'Lucida Grande'}
</style>
</head>
<body>
<p class="p1"><br></p>
<p class="p2">vat butent - iki milimetro - o jazze ten teshla puses como ir niekas jos nekocioja :) gelbsti tik neblogas padazhas.</p>
<p class="p1"><br></p>
<p class="p2">o graziausia strudeli tai esu mates inglorious basterduose :)</p>
<p class="p1"><br></p>
<p class="p1"><br></p>
<p class="p2">On 2010-05-03 22:59:49 +0300, ALORA said:</p>
<p class="p1"><br></p>
<p class="p3">pirmiausia pasakytina, kad štrudelis kaip šašlas - kas kaip nori, tas taip gamina. Įdaras yra karamelizuoti obuoliai, prieskoniai, trupiniai, razinkos (mirkytos, galima alkoholyje). Tešlą šiaip perku štrudelinę, anyta prancūzė daro tik sluoksniuotą (beje, tai vienas skaniausių štrudelių), Lietuvoje esu dariusi irgi iš sluoksniuotos (šaldytos, iš maximos :) Fintas yra labai plonai iškočioti tešlą, kuo ploniau, tuo geriau, iki kokio milimetro storio. Kočioti reikia ant rankšluosčio arba (aš taip dariau, ant didoko celofano</p>
<p class="p3">Kažkada buvau jau rašiusi čia paprastą štrudelio receptą, bet ko daugelio kraustymosi iš kompų į kompus, kažkur pasimetė. Tai paskutinįkart dariau šitą, labai nebloga tešla gaunasi, ji netiek kočiojama, kiek ištampoma:</p>
<p class="p3">http://www.essen-und-trinken.de/rezept/47945/apfelstrudel-mit-vanillesauce.html</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">Procesas ten labai gerai pavaizduotas, nereik ir kalbos suprasti, tik reikia pralaukti pradžioj reklamą rodomą:)</p>
<p class="p3">Receptas:</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">Tešla</p>
<p class="p3">150 ml pieno</p>
<p class="p3">250 ml miltų</p>
<p class="p3">1 kiaušas (vidut. dydžio)</p>
<p class="p3">2 VŠ aliejaus</p>
<p class="p3">1/2 VŠ baltojo vyno</p>
<p class="p3">druskos (beje, šaldytą tešlą irgi geriau imti ne saldžią, o sūrią)</p>
<p class="p3">aliejaus aptepliojimui</p>
<p class="p3">miltų kočiojimui</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">Įdaras</p>
<p class="p3">50 g skaldytų migdolų (bet kokių, tačiau ne miltų)</p>
<p class="p3">100 g sviesto</p>
<p class="p3">60 g baltos bandelės trupinių</p>
<p class="p3">150 g cukraus</p>
<p class="p3">1 citrina</p>
<p class="p3">800 g rūgštokų obuolių</p>
<p class="p3">40 ml Calvadoso</p>
<p class="p3">40 ml rudo romo</p>
<p class="p3">50 g razinų</p>
<p class="p3">1/2 AŠ malto cinamono</p>
<p class="p3">cukraus pudros apibarstymui</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">Ruošimas</p>
<p class="p3">1. Tešlai pieną pašildyti (nedaug). Iš miltų, kiaušo, aliejaus, vyno, druskos ir pieno mikseriu suminkyti vientisą tąsią tešlą. Tešlą įdėti į aliejumi pateptą gilią lėkštę, dar apšlakstyti aliejumi ir 2 valandas palikti uždengtą<span class="Apple-converted-space">  </span>bręsti šiltoje vietoje.</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">2. Įdarui migdolus pakepinti ant tuščios keptuvės, kol parus. Išpilti. Keptuvėje įkaitinti 50 g sviesto, į jį supilti bandelės trupinius ir 50 g cukraus ir apkepinti ant vidutinės ugnies, kol pagels. Pastatyti vėsti.</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">3. Išspausti citriną, obuolius nulupti, nusėklinti ir supjaustyti išilgai 2-3 mm riekelėmis. Į obuolius įmaišyti citrinų sultis, likusį cukrų, alkoholį, razinas, cinamoną ir migdolus. (aš šitoj vietoj dariau kiek kitaip: razinas pamerkiau alkoholyje prieš darydama tešlą, tad jos buvo jau labai girtos, obuolius pjausčiau kubeliais, į įkaitintą sviestą dėjau cukrų ir jame apkepinau obuolius, po to suverčiau į juos citrinos sultis, kepintus migdolus)</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">4. Ištirpyti likusį sviestą ir pastatyti į šalį. Tešlą iškočioti ant miltais pabarstyto virtuvinio rankšluosčio ir tada ranka ištampyti iki maždaug 60x60 cm, apipjaustyti storesnius kraštus. Puse tirpyto sviesto plonai aptepti tešlą. Ant tešlos pabarstyti bandelės trupinius (aš ėmiau sausainio trupinius, todėl nekepinau), paliekant 5 cm kraštus iš visų pusių. Ant viršaus padalyti obuolių įdarą. Suvynioti, kaip video rodo :) Rankšluostyje perkelti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir padėti sujungimu į apačią. Apteti likusiu tirpytu sviestu. Kepti įkaitintoje orkaitėje ant 2 lentynos nuo apačios 200 laipsnių (3 padala dujos, su ventiliatoriumi 180 laipsnią) 20-25 minutes. Apicukrauspudrinti.</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">Niuvairviskas. Šiaip procesas ilgas, todėl vietomis jį galima apsilengvinti ir pirktine tešla ir įdarą darant lengviau. Tik jei tieksi svečiams, nevadink austrišku štrudeliu, nes tuoj atsiras "gurmanų", kuriems tai blynai su obuoliais. Pavadink saulėlydžiu prie Dunojaus ar kažkątai, ir nebus kaip jautriaskoniams kabinėtis ;) Nes jeigu pavyksta plonai iškočioti tešlą, tai jis pakankamai skanus. Čia recepte jis buvo su vaniliniu padažu. Pas italus duoda su ledais ir vaniliniu padažu. Man asmeniškai skanus šiltas, atvėsusį pasišildau mikrobangėj (siaubas :)</p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p4"><br></p>
<p class="p3">"Alijosius" &lt;alijosius@alijosius.lt&gt; wrote in message news:hrmkpg$afo$1@trimpas.omnitel.net...</p>
<p class="p5">Bus bus - pra<span class="s1">�</span>om recept<span class="s1">�</span> <span class="s1">�</span> tras<span class="s1">�</span>!</p>
<p class="p6"><br></p>
<p class="p5">"ALORA" &lt;fantazyja@ishseko.de&gt; wrote in message news:hrmkkp$a94$1@trimpas.omnitel.net...</p>
<p class="p7">kiekvienoje <span class="s1">�</span>alyje "austri<span class="s1">�</span>kas" <span class="s1">�</span>trudelis, kaip ir visi pateikalai, pritaikomas vietos gyventoj<span class="s1">�</span> skoniui. I<span class="s1">�</span> esm<span class="s1">�</span>s tai ir yra <span class="s1">�</span> labai plon<span class="s1">�</span> sluoksniuotos te<span class="s1">�</span>los blyn<span class="s1">�</span> suvyniotas <span class="s1">�</span>daras su obuoliais ir razinkomis ir dar belekuo. Nesu ragavusi jo picoj jazz, tai grei<span class="s1">�</span>iausia nebus daug naudos, jeigu sura<span class="s1">�</span>ysiu litanij<span class="s1">�</span>, kaip j<span class="s1">�</span> gamina vokie<span class="s1">�</span>iai :)</p>
<p class="p7">Man <span class="s1">�</span>trudelis skaniausias pas italus...</p>
<p class="p8"><br></p>
<p class="p7">"Alijosius" &lt;alijosius@alijosius.lt&gt; wrote in message news:hrmgtt$401$1@trimpas.omnitel.net...</p>
<p class="p9">Nepretenduoju ? ?inov? - labai jis austri?kas ar nelabai, bet man skanu. :)</p>
<p class="p10"><br></p>
</body>
</html>