Tema: Q: pakrovėjas 1x24V vs 2x12V?
Autorius: Vasaris
Data: 2012-09-06 10:10:10
Sveiki,

    Matyt praleidau fizikos pamokas mokykloje :-(, bet domina toks klausimas. Yra prietaisas, kuris maitinimas 24 VDC įtampa. Iš esmės - tai stovintis elektros variklis avariniams veiksmams. Jo maitinimo šaltinis - 2x12V SLA/VRLA akumuliatoriai, sujungti nuosekliai. Pastarieji dabar kraunami taip, kaip pavaizduota prikabinto paveiksliuko kairėje pusėje - vienas 220V AC trafas į 24VAC, kuris po to dar "lyginamas" su vienintelio diodu į pusperiodžius, kurie ir "krauna" akumus. Čia taip "sugalvojo" gamintojas. Pigu ir paprasta.
    Rezultatas - be abejo greitai nusibaigiantys akumai, nes su tokiu buku krovimu jiems nugaruoja elektrolitas (perkraunama), priedo nuosekliame jungime akumai išsibalansuoja ir vienas nusistekena greičiau nei kitas. Keisti akumus - brangus malonumas.

    Dabar įdomus klausimas: ar įmanoma gamintojo orginalų krovimą perdaryti iš 1x24 VAC krovimo kaip dabar, į 220V => 2x12VDC, atskirus pakrovėjus? Schema - dešinėje. Kiek pamenu, pakrovėjai tokiu atveju turi būti "galvaniškai atrišti". Nepamenu principo, ką tai reiškia ir ar pastarieji tinka:

http://www.auviras.lt/Akumuliatoriai/Ikrovikliai-UPS-ir-kiti-priedai/Impulsinis-ikroviklis-akumuliatoriams-CTEK-MXS-5-0.html (2x190 Lt)

Nes alternatyva yra daug brangesnė 24V krovimui:
http://www.auviras.lt/Akumuliatoriai/Ikrovikliai-UPS-ir-kiti-priedai/Impulsinis-ikroviklis-akumuliatoriams-CTEK-MXT-14.html (1 x 680 Lt).