Tema: del nesudetingu statiniu
Autorius: aviliux
Data: 2011-05-30 16:54:51
    Parasiau i pora istaigu, klausiau del konsultaciju :

1.
Laba diena,
    Ar Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybų leidimų skyriuje yra specialistas, kuris galėtų paaiškinti apie nesudėtingo statinio statybą? Kai naudojamas supaprastintas projektas, iki 80m^. 
    Klausimu daug iškilo - ar tai gali but gyvenamas namas, kokių brėžinių nereikia o kas būtina ir t.t.
    Ar galima nueiti į konsultaciją?

From: "Angelija Petrauskienė" <Angelija.Petrauskiene@vilnius.lt>
Sent: 2011 m. gegužės 16 d. 12:26
Subject: RE: Dėl nesudėtingų statinių
Laba diena,
Jūs galite atvykti į savivaldybę, pirmame aukšte pirmadieniais ar antradieniais pas specialistą pagal savo seniūniją. Siūlau registruotis iš anksto.
Jūsų klausimas blogai suformuluotas ("apie nesudėtingo statinio statybą?"). Pabandykite paskaityti statybos techninį reglamentą STR 1.01.07:2010 "Nesudėtingi statiniai", manyčiau rasite atsakymą. Kokių brėžinių reikia ar kaip turi būti paruoštas projektas, tai numato STR 1.05.06:2010 "Statinio projektavimas". O kad necituoti reglamento ir nespėlioti, ką vis dėl norite statyti, reikalingi nuosavybės dokumentai ir konkrečiai ką norite statyti, tik tada paaiškės ko Jums prireiks.
Pagarbiai 
Angelija Petrauskienė


2.
Laba diena,
    Ar LR Aplinkos ministerijoje yra specialistas arba skyrius, kuriame galėtų paaiškinti apie nesudėtingo statinio statybą? Kai naudojamas supaprastintas projektas, iki 80m^. 
    Klausimu daug iškilo - ar tai gali but gyvenamas namas, kokių brėžinių nereikia o kas būtina ir t.t.
    Ar galima nueiti į konsultaciją?

Laba diena,
                 Atsakydami į Jūsų 2011 m. gegužės 5 d. el. paklausimą dėl informacijos „dėl reikalavimų nesudėtingo statinio statybai“ pažymime, kad Aplinkos ministerija neįgaliota oficialiai aiškinti įstatymų ir kitų teisės aktų bei jų taikymo, todėl pateikiame Aplinkos ministerijos specialistų nuomonę minėtu klausimu.
Lietuvos Respublikos statybos įstatymo (Žin., 1996, Nr. 32-788; 2001, Nr. 101-3597; 2010, Nr. 84-4401) 20 straipsnio 1 dalies 6 punktu nustatyta, kad naujo nesudėtingo statinio statybai Aplinkos ministerijos nustatytais atvejais rengiamas supaprastintas statybos projektas.
                 Statybos techninio reglamento STR 1.07.01:2010 „Statybą leidžiantys dokumentai“ (Žin., 2010, Nr. 116-5944) 6 priedo 3 punkte nurodyti atvejai, kada nesudėtingo statinio supaprastintam statybos projektui reikalingi rašytiniai pritarimai. Kitais atvejais rašytiniai pritarimai nesudėtingo statinio supaprastintam statybos projektui neprivalomi ir supaprastintą projektą neprivaloma rengti.
Bendruoju atveju, I grupės nesudėtingo statinio statybai žemės sklype, kuris nėra mieste, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje ir II grupės nesudėtingo statinio statybai žemės sklype, kuris nėra mieste, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje ir jų apsaugos zonose, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje, supaprastintas statybos projektas neprivalomas.
                 I ir II grupės nesudėtingiems statiniams, statomiems nepriklausančiame statytojui nuosavybės teise žemės sklype reikalingas žemės sklypo savininko (valdytojo, naudotojo) raštiškas sutikimas.
                 Aktualias reglamentų redakcijas galite rasti Aplinkos ministerijos tinklalapyje www.am.lt-teisinė informacija-statybos techniniai reglamentai.
Informuojame, kad Projektavimo, statybos produktų ir proceso normavimo skyrius pagal kompetenciją nagrinėja klausimus susijusius su statinių projektavimo normavimu, teisiniu reglamentavimu ir valstybinio reguliavimo organizavimu.
Pažymime, kad Aplinkos ministerijai nesuteikta teisė teikti išvadų dėl projektinių sprendinių, todėl tokių išvadų neteikiame.
Pagarbiai,
Vida Linkienė
Statybos ir būsto departamento
Projektavimo, statybos produktų ir proceso normavimo skyriaus vyr. specialistė
Tel.: 370 5 266 3582 
El. paštas: v.linkiene@am.lt