Tema: Idėjų rąstinio namo apkalimui?
Autorius: Kęstas
Data: 2011-08-12 11:24:02
Sveiki,

renovuosiu seną rąstinį namuką ir pažįstami meistrai prispaudė, kad būtina apkalti, - mol, joks impregnavimas nepadės, rąstai sparčiai genda. Namukas sandarus šiaip, viskas tvarkoj, bet dėl apkalimo jau apsispręsta - neatlaikiau spaudimo :)

Apsisprendus apkalti iškilo esminė problema - kaip tai padaryti, kad fasado autentiškumas nukentėtų minimaliai. To namo esmė buvo rąstai. Man jau dabar jų gaila. Kalti horizontaliom lentelėm, "amerikankėm" (kaip 90% analogiškų namų kaimuose apkalta ir nudažyta geltonai :)) tikrai nenoriu. Ką patartumėte? 

Mačiau įvairius variantus: paprastos vieno pjovimo lentos horizontaliai, eglute užleidžiant vieną ant kitos; analogiškos lentos vertikaliai; dviejų pjovimų vienodo pločio lentos vertikaliai; tekinto rąsto imitacijos lentos horizontaliai.. Jau nekalbu apie modernius variantus, naudojamus šiuolaikiniams namam apkalti, a'la rombo formos profilio horizontalios lentutės su tarpais ir pan. Niekas nepatiko - arba atrodo kaip iš lentų pastatytas tvartas, arba sintetika (tekinto rąsto imitacija), jokios autentikos. Modernūs variantai atkrenta - ten dėsis kaimiški langai su kaimiškais pagražinimais, o ir vidus absoliučiai tradicinis - pečius, asla, rąstai pliki.. 

Kone vienintelis toks labiau autentiškas variantas - plačios vertikalios lentos, į kurių tarpus sukaltos siauros vertikalios lentutės. Taip, tarkim, Nidoje  kone visi namai apkalti (Tomo Mano namas, žvejų namai, kabokai). Bet čia veiksmas Aukštaitijoje (nors tai ne taip svarbu). Be to, nejaugi nėra ko nors geresnio?

Beje, dažyti irgi norisi kaip nors taip, kad spalva primintų natūraliai papilkėjusį medį. Visi tie bordavi (kaip Skandinavijoj), tamsiai rudi (kaip Nidoj) variantai nepatinka. Gal galite ir kokių nebrangių pusiau permatomų dažų patarti? 

Būčiau dėkingas, jeigu pasidalintumėte savo nuomone.

Beje, apie apšiltinimą mačiau diskusiją - labai naudinga. Mano meistras aiškina, kad dės akmens vatą, bet pasiskaitinėjęs jūsų mintis apie ekovatą imu abejoti. Tiesa, mano atveju gryčia yra tik poilsinė (t.y. negyvenama), išlaidas norisi mažinti iki minimumo.

Kęstas