Tema: baseinu vanduo
Autorius: bzik
Data: 2010-01-11 09:06:23
Kadaise, kai vaksciojau i moksleiviu rumu baseina, man atrode, kad jame vanduo keiciamas kas menesi. Suabejojau paskaites L.Ryte:

"Mūsų konsultantai net pademonstravo mums, kaip vyksta šis procesas (žr. baseinų vandens paruošimo schemą). Štai, braižė ir rodė jie, perteklinis baseino vanduo (t.y. tas vanduo, kuris, kai sulipa baseinų lankytojai, per viršų nubėga į balansinius rezervuarus) patenka į smėlio filtrus, o ten ir susilaiko didesni nešvarumai.

Iš filtrų vanduo patenka į ampulę, kurioje veikia ultravioletiniai spinduliai. Iš ampulės išbėgęs vanduo pašildomas. Pašildytas vanduo patenka į įrenginį, kuriame jis dezinfekuojamas, t.y. prisotinamas natrio hipochlorito. Vanduo, papildytas cheminėmis medžiagomis, patenka į baseiną. Procesas prasideda iš naujo ir vyksta nuolat.

Vanduo baseine keičiamas tik kartą per metus. Kaune „Impuls“ baseine yra apie 300 kubinių metrų vandens. Žmonių srautas jame per metus — apie 300 tūkstančių.

Vanduo kartą per metus keičiamas ne tik „Impuls“ baseinuose. Taip jis, ko gero, keičiamas visuose be išimties Lietuvoje esančiuose baseinuose, nes tai leidžia mūsų valdžios patvirtintos higienos normos. Tad jeigu eidami į baseinus manote, kad maudotės vandenyje, klystate. Jūs nardote grynoje chemijoje."