Tema: orkaitės/grilio valiklis
Autorius: Laimis
Data: 2010-04-30 19:08:32
Sveiki,

Ką galėtumėte rekomenduoti prikepusio(s), riebalais aptekėjusio(s) 
orkaitės/grilio valymui?
Tik iš karto pasakau, kad visokio kvepiančio glamūrinio š, kuris per TV 
kišamas per debilreklames (visi tie buitiniai brand'ai, kurie 
nori-nenori sukasi galvoje) tikrai nereikia. NEREIKIA.
Įsivaizduokit seną orkaitę, kuri nebuvo valyta 10-15 metų. Peilis neima.
Feiriai ir co, nieko nuostabaus, beviltiški (net ir su peiliu).
Turiu patirties su vienu tokiu ala specializuotu valikliu (AMWAY Gel 
Oven Cleaner), kurį kažkas (VBS) rekomendavo, kaip labai gerą. Tai jis 
nepasirodė efektyvus ir šviežiems riebalams; uošvienė savo blizgančią 
orkaitę ilgokai šveitė, o aš stebėjau: kaip ten beveik nėra ko šveisti 
ir kaip sunkokai šveičiasi...

Tačiau turiu ir kitokios patirties:
Po ranka turiu amerikietiško valiklio „Bissell oven cleaner“ flakoną 
(prieš 10 metų pasibaigusiu galiojimu ir be oro) su likučiu skysčio. 
Seniau (prieš 10 metų) į Lietuvą juos importuodavo UAB „Elmeta“.
Va čia tai valiklis! Papurški, palauki valandėlę ar ilgiau -- iš 
kiečiausių riebalinių apnašų, apdegulių, priskretulių efektyviai padaro 
košę, kuri po to gana lengvai nusivalo net ir be abrazyvaus trynimo.
Reikalas *agresyvus* (pagal perspėjimus, turint omenyje kiek JAV jie 
yra/buvo liberalūs; litanijų apie kenksmingumą aplinkai ir bla bla bla 
ten tikrai nerašo, kaip ir sudėties... :-( ).
Tai iš esmės riebalų tirpdiklis. Agresyvus, bet tikrai veiksmingas.
Pagal panašaus (amerikietiško) valiklio MSDS'ą matau, kad sudėtyje yra: 
sodium hydroxide, sodium metasilicate. Logiška, bet koncentruoto natrio 
šarmo namuose juk nesigaminsi ir nelaistysi (reikėtų kažko „gatavo“, kad 
ir agresyvesnio, bet ne tiek pavojingo, kaip chemijos būrelis namuose)...

Laukiu jūsų minčių, pastabų, patarimų, jei esate susidūrę su aprašyta 
situacija ir tikrai galite rekomenduoti valiklį (ar valymo būdą), kaip 
tikrai _efektyvų_.
Terpentinai?